Završen prvi kragujevački festival etno muzike

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Proteklog vikenda završen je prvi festival etno muzike Studentskog kulturnog centra Kragujevac – Estam.

Prve večeri festivala u prvom delu večeri u sali Knjaževsko-srpskog teatra nastupili su Jovan Pavlović (harmonika) i Marko Marković (truba), čija se muzika bazira na elementima balkanse muzike i improvizaciji dok je kragujevačka publika u drugom delu imala prilku da čuje sastav Shira U’tfila Stefana Sablića koji se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.
Foto: Petar Miljković, Jovan Pavlović i Marko Marković
Drugog festivalskog dana 15. decembra, na istoj sceni, nastupio je premijerno ansambl Studentskog kulturnog centra – Eklektik Orkestra koji je sa radom počeo u oktobru 2018. i specijalno za ovaj nastup pripremio repertoar autorskih kompozicija lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, a sve to kroz harmoniju džeza. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas, a tu su i perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk.
Foto: Petar Miljković, Damir Imamović
Završni koncert, pred mnogobrojnom publikom, održao je Damir Imamović sa svojim sastavom Sevdah Takht čiji se rad zasniva na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.
Pogledajte fotografije: