Završen ovogodišnji Internacionalni JazzFest

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Sastav „Komposs 3“ svojim nastupom zatorio je Internacionalni JazzFest, održan devetnaesti put u Knjaževsko-srpskom teatru, u organizaciji agencije „Rekreativno DUD“, uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma i ambasade Mađarske.


Druge večeri festivala, kragujevačka publika je imala retku priliku da čuje zvuke cimbala tokom nastupa mađarskog cimbaliste Mikloša Lukača i sastava Cimbiosis. Mikloš je pored svog oca muzičara odrastao uz ovaj stari žičani instrument.

Foto: Petar Miljković, Mikloš Lukačo

„Mislim da cimbalo ipak ima budućnost. U Mađarskoj ima mladih ljudi koji su zainteresovani za njega. Neki od njih sviraju isključivo tradiiconalnu muziku, ali neki pokušavaju da cimbalo uključe u moderne aranžmane i na njemu sviraju savremene rok, pop i džez kompozicije, tako da ja verujem u budućnost tog instrumenta“, rekao je Mikloš Lukačo.

 

Posle gostiju iz Mađarske, na red je došao duh zvukova iz Kanade i projekat „Infinitude“ sestara Ingrid i Kristin Jensen, koji je rezultat njihove želje za improvizacijom i komponovanjem uz nastupe uživo, posle dugogodišnje saradnje sa poznatim muzičarima i džez ansamblima.

Foto: Petar Miljković, Infinitude

Poslednje večeri 19. Internacionalnog JazzFesta u Kragujevcu nastupili su satavi Julija Hulsman trio iz Nemačke. Julija se ubraja u najprofilisanije džez muzičare sadašnjosti, a ovaj trio, pored Julije Hilsman, čine Eva Kruse, kontrabas i Eva Klas, bubnjevi. Pred kragujevačkom publikom ove tri dame mahom su izvodile svoje numere, pred kraj su zasvirale i, kako su navele, pozajmljenu pesmu grupe „Radiohead“ – „All I need“.

Ovogodišnji JazzFest Kragujevac zatvorio je nastup Kompost 3 iz Austrije. Četiri momka ovog sastava svoju muziku stvaraju još od 2009.godine i u razgovoru najavljuju proslavu desetogodišnjice svog rada i postojanja za 2019. godinu. Nedavno su izdali svoj najnovili album po kom se da zaključiti da se Kompost tri stalno pronalazi i da je stalno u potrazi za novim zvucima i muzičkim izrazima.

Pogledajte fotografije: