YU Grupa prva na Arsenalu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

YU Grupi je ove godine pripala čast da prva nastupi na Arsenalu i time otvori ovaj festival.
„Dobro veče! Čast nam je da otvorimo Arsenal i to na svetski dan muzike. Arsenal je veliki festival! “ rekao je Žika Jelić, pozdravljajući mnogobrojnu publiku. Hitovi najdugovečnijeg benda na Balkanu ređali su se jedan za drugim, a posetioci Arsenala istinski su uživali. Nakon koncerta popričali smo sa Žikom Jelićem, pevačem i gitaristi benda.

Ove godine je 48 godina postojanja YU Grupe, važite za najdugovečnijeg bend na Balkanu. Kako ste uspeli da opstanete toliko dugo?

Pre svega zbog ljubavi prema muzici. Tu je i odnos prema publici. Mi smo 48 godina bez pauze, ne računajući one u izdavačkom smislu, bili uvek u vezi sa publikom.

Ime benda nastalo je 1970. godine u jednom zemunskom klubu. S obzirom na to da se Jugoslavija raspala, da li ste razmišljali o promeni imena?

Tako je, u klubu Sinagoga, 29. novembra, na dan Republike Jugoslavije. Tada je nastalo kratko i jasno YU. U tom trenutku prioritet nam je bilo da izvodimo našu muziku i počeli smo da uvodimo narodne motive. Ime nema nikakve veze sa raspadom zemlje. Ako se budemo mi raspali, raspaće se i grupa.

Kakvi su Vam utisci posle večerašnjeg nastupa na Arsenal festu?

Divno je. Mi smo prvi put na Arsenal festu. Pripala nam je čast, mada pitanje je koliko je dobro biti prvi, otvoriti festival, ali verovatno zbog našeg iskustva to je bilo za očekivati. Ja bih rekao da smo mi privilegovani.

Kakvi su dalji planovi YU Grupe?

Mi, unutar benda razmišljamo da krenemo polako sa stvaranjem muzike. Ne znamo koliko će to numera biti. Do pedesetogodišnjice, koju ćemo obeležiti nekim većim koncertom biće nečeg novog.

Pogledajte fotografije: