U nedelju počinje 13. Međunarodni festival kamernih horova

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Tradicionalni, trinaesti po redu Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala održaće se u Kragujevcu od 18. do 23. Avgusta. Na više lokacija u gradu nastupiće horovi iz Rusije, Mađarske, Bugarske, Turske, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Na svečanom otvaranju u nedelju 18. avgusta, kao i svake godine,  na stepeništu Prve kragujevačke gimnazije, nastupiće  mešoviti kamerni hor AKDUNS „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Dunje Deurić. Nastupiće s programom „S Mokranjcem u svet“, koji je bio veoma zapažen na prošlogodišnjim “Mokranjčevim danima” u Negotinu.

Horovi ove godine nastupaju i u Galeriji Narodnog muzeja i Staroj skupštini, a program dijaloga članova žirija i dirigenata održavaće se svakog dana u Domu omladine.

Raduje me što ove godine imamo horove koji nastupaju po drugi put I dirigente koji su na festivalu po šesti put.  Posebno mi je drago, imajući u vidu da je ideja bila da ovaj festival institucionalno postane Šumadijski, da je vraćen koncept repriza odnosno gostovanja horova u drugim gradovima, pa će tako nastupati u Mladenovcu, Aranđelovcu i Gornjem Milanovcu. Interesantno je da će ove godine baš na “Danima Milana Saramandića” u Aranđelovcu nastupiti  “Martakod” iz Moskve. Dolazi nam po prvi put Gradski  hor iz Štipa, a njime diriguje naša bivša članica Ivana Đorđević. Izjavio je  Miloje Nikolić, osnivač, rukovodilac i dirigent Akademskog kamernog hora “Liceum” i idejni tvorac Festivala.

Od pre dve godine Festival kamernih horova postao je i nagradni. Dodeljuju se  nagrada dirigentu za najbolji programski nastup i horu za najbolje izveden celokupni koncept. Stanovište umetničkog saveta je da se kao stimulans nagrade i ostali horovi za ono što su dobro doneli festivalu i horskoj muzici.

 Žiri ovogodišnjeg međunarodnog Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala čine: Radmila Smiljanić, operska primadona, Bogdan Đaković, muzikolog i dirigent, Tamara Adamov Patijević, dirigentkinja, Pjotr Komorovski, kompozitor i pedagog iz Poljske i Miloje Nikolić, teoretičar muzike.

Profesor  Marko Nešić, inače novi dirigent hora “Liceum”, kao član Umetničko saveta Festivala ove godine vodiće Atelje. Istakao je da mu je veliko zadovoljstvo I čast da učestvuje na ovom festivalu.

Atelje će kao i do sada promovisati srpske kompozitore. Pripremili smo tri kompozicije naših autora. Dve kompozicije Vojne Nešić, jednu Dušana Radića, ali I kompoziciju grupe Toti “Afrika” za koju sam ja napravio aranžman  U Ateljeu će učestvovati svi horovi I spremaće se za završni nastup 22. avgusta u Drugoj gimnaziji.  Atelje će biti održavan svakodnevno i otvoren je za sve koji žele da saznaju nešto više o horskom pevanju i prisustvjuju probama profesionalnih horova, naglasio je professor Nešić  i dodao da nažalost ove godine “Liceum” nije mogao da učestvuje na Festivalu jer još uvek nema dovoljan broj pevača.

Međunarodni festival kamernih horova (od 2013. godine i vokalnih ansambala) osnovan je 1995. godine, na inicijativu Skupštine grada Kragujevca i Akademskog (sada Gradskog) kamernog hora “Liceum” iz Kragujevca. Festival se organizuje bijenalno, u neparnim godinama. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu zvanično je postao deo evropske umetničke asocijacije “Evropa za festivale, festivali za Evropu“ (EFFE) 2017 godine.

PROGRAM 13 MEĐUNARODNOG FESTIVALA KAMERNIH HOROVA

Nedelja, 18.avgust

20:30  Stepenište ispred Prve kragujevačke gimnazije

Svečano otvaranje

21:00   Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

AKUDUNS „Sonja Marinković”, Mešoviti kamerni hor, Novi Sad (Srbija)

Dirigentkinja: Dunja Deurić

S Mokranjcem u svet

Ponedeljak, 19. avgust

20:00 Saborna crkva

Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo 1839, Mešoviti kamerni hor, Kotor (Crna Gora)

Dirigent: Mihajlo Lazarević

Strasna sedmica i Vaskrs u Kotoru

21:30 Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Ankarski polifoni hor, Mešoviti kamerni hor, Ankara (Turska)

Umetnički direktor: Murat Manap

Dirigentkinja: Nilgun Tuzkaja Zvučna boja Anadolije

Utorak, 20. avgust

20:00  Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Glasovi Orfeja, ženski kamerni hor, Sofija (Bugarska)

Dirigentkinja: Venecija Karamanova

Boje vremena

21:30  Stara srpska skupština

Gradski hor, Mešoviti kamerni hor, Štip (Severna Makedonija)

Dirigentkinja: Ivana Đurđević – Jankov

U duhu tradicije… (popularne ljubavne pesme u horskom ruhu)

Sreda, 21. avgust

20:00 Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Martakord, Mešoviti kamerni hor, Moskva (Rusija)

Dirigentkinja: Tatjana Dmitrijeva

Kako je lep ovaj svet!

21:30  Galerija Narodnog muzeja

Mešoviti hor grada Zirca, Mešoviti kamerni hor, Zirc (Mađarska)

Dirigentkinja: Klara Gering

Na krilima muzike

Četvrtak, 22. avgust

20:30  Hol Druge kragujevačke gimnazije

Završni koncert