Trio Sveti nastupio na letnjoj sceni SKC-a

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Samo mesec i frtalj dana nakon Arsenala, letnja scena kragujevačkog SKC-a je imala čast da ugosti bend Trio Sveti, koji su u svom  prepoznatljivom stilu „provozali“ vrlo zainteresovanu kragujevačku publiku. Svojim harmonskim i ritmički vrlo prezicnim odrednicama u kompozicijama su napravili prostora i za jednu vrhunsku improvizaciju i uobličavanje svojih trenutnih ideja, što je publika lepo prihvatila, i uzvratila pozitivnom energijom. Tom prilikom smo imali zadoljstvo da popričamo sa Markom Đorđevićem, osnivačem benda Trio Sveti.

Kako je tekao Vaš put do Berkli Akademije?

Bubnjevima sam ozbiljno počeo da se bavim 1984. godine. Išao sam na grupne časove kod Miroslava Karlovića- Karla koji se baš u to neko vreme vratio sa Jazz akademije u Gracu. To je prvi bubnjar iz Srbije koji je završio akademiju i onda otvorio školu bubnjeva u Beogradu. I taj naš odnos traje i dan danas. Drugi muzičar koji je uticao na mene i moj razvoj je čuveni Dejvid Mos koji je u jednom periodu svirao i sa Triom Radomira Mihajlovića- Točka ,i  zajedno sa pokojnim basistom Lolom Andrejić. Njih dvojica su me uputili na Berkli.Tu sam morao da pošaljem jednu svoju kompoziciju na kaseti gde su svirali Bata Božanić, Ognjen Radivojević i Ljubiša Paunović, renomirani instrumentalisti. Ta kaseta je završila na Berkliju i ja sam tako stekao stipendiju. Na Berkli sam otišao 1989. i bio sve do 1993. Kada sam i diplomirao.

Kada je nastala grupa Sveti, i ko su neki od muzičara koji su učestvovali u razvoju benda?

Grupa Sveti je nastala 1992. Godine, i osnovali smo je Branisalv Bata Andonov iz Priboja, koji je tada bio na Berkliju i ja. Onda je Vasil ušao u grupu 1993. Naravno karijera benda Sveti postoji i u Americi danas. Muzičari koji su prišli kroz bend su : Matt Garrison, Wayne Krantz, Johan Smith, naravno Branko Trijić i Vasil Hadžimanov , Julian Polak, Alon Goldeberg.

Foto: Jovan Miljković,Marko Đorđević

Koji je koncept  nastanka kompozijcija?

Kompozicije nastaju na tri načina: ili kao potpuno gotove već iskonponovane,  ili  na probama uobličavamo neku zajedničku trenutnu ideju, svi zajedno . Nekad se desi i da na nekoj svirci nešto iskoči. Što se tiče mog kompozitorskog rada, trenutno je u nekoj mojoj svsesčici jedno sedamdeset kompozicija.

Kako je to kada vas mnoga zvučna bubnjarska imena smatraju za jednog od bubnjara sa najboljom tehikom?

Lepo je kada neki ljudi koji su kompetentni imaju lepo mišljenje. Ali, najbitnije je da li je čovek  zadovoljan sobom ili ne. Bitno je da je ispunjen svojim radom i posvećen instrumentu , muzici, i samim životom. Naravno vrlo je bitno i kakav si čovek. Ja, npr. kada sam bolji čovek, odmah sam i bolji svirač.

Kragujevačka publika je imala prilike da vas već nekoliko puta čuje. Kakve utiske nosite sa tih nastupa?

Meni je koncert koji smo prošle godine svirali u Kragujevcu baš ostao u lepom sećanju i sve je leglo kako treba. Mislim da i večeras nema razloga da ne bude tako.

Autor: Poljo Senad

Pogledajte fotografije: