Stara godina ispraćena predstavom „Srećna Nova“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U susret novogodišnjoj noći pred kragujevačkom publikom Knjaževsko-srpskog teatra našla se niška predstava „Srećna Nova“ koja je tokom protekle dve godine doživela veliki uspeh na svom putu kroz čitavu Srbiju. Tekst potpisuje Aleksandar Mihailović, dok su režija i gluma njegov zajednički poduhvat sa Dejanom Cicmilovićem.

Reč je o tragikomediji čiji se junaci, emigranti, vraćaju u Srbiju nakon dvadeset godina. Veoma aktuelna tema odlaska iz zemlje, u žanru u kojem, kako scenarista kaže, svi živimo čini ovu predstavu primamljivom velikom broju publike različitih generacija.

„Mi ovu predstavu igramo skoro dve godine i imali smo 25 izvođenja. Do sada gde god smo igrali predstava je dobro prošla. Kragujevac ma pravu, obrazovanu pozorišnu publiku, koju glumac može da poželi“, rekao je Aleksandar Mihailović, glumac.

Tekst je inspirisan dramom „Emigranti“ Slavomira Mrožeka. Prema rečima Aleksandra Mihailovića „Super Nova“ je svojevrstan nastavak nastao iz pitanja šta bi ti likovi radili danas.

Foto: Petar Miljković, Aleksandar Mihailović

„Još kao student sam radio na tome i pre izvesnog vremena sam se pitao šta bi ti likovi radili danas, jer se njihova izvorna priča sastoji u tome da su njih dvojica emigranti – jedan ekonomski, drugi politički, otišli su u vreme Gvozdene zavese i u jednoj novogodišnjoj noći sede u nekom podrumu, negde u zapadnoj Evropi i govore o dve životne filozofije – jedna iz ugla intelektualca koji široko sagledava život i druga filozofija malog čoveka koji vidi samo sebe i svoj mali život. Ja tu ništa nisam rušio, već sam ih samo doveo u zemlju dvadeset godina kasnije, nakon promena  prestanka diktature i jednostavno su im se ti njihovi životi obili o glavu nego što su uspeli nešto da promene. Neka bazična poruka je da treba ostati i probati ovde i meni je u fokusu porodica, koju smo mi uspeno razbijali poslednjih dvadeset godina“, objasnio je Mihailović.

Foto: Petar Miljković, „Srećna Nova“ u Kragujevcu

Mihailović ističe da je upravo porodica ono što brani do kraja otvarajući problem, kako kaže, žrtvovanja najbližih zarad ličnih ambicija.

„Ja sam sticajem okolnosti dosta putovao sa svojim kolegom Dejanom Cicmilovićem dok smo igrali ovu predstavu i toliko smo čuli priča o odlasku mladih čuli svuda i ja sam deo toga stavio u ovu dramu. Jedan broj naših ljudi i u inostranstvu jedva preživljava i to je još jedna poruka onima koji razmišljaju da odu. Nije uvek nužno da tamo bude bolje, a ovde gore. Vrlo često žrtvujemo najbliže ljude zarad ličnih ambicija.“

Predstava „Srećna Nova“, sa veoma bolnom temom kao osnovom, nosi i komične momente u kojima smeh nikako ne izostaje i pomaže da se tragični trenuci ublaže, a doza ironije koja postoji u svemu tome naglašava ozbiljne probleme u našoj zemlji. Upravo su to elementi koji gledaoca „uvlače“ u priču i ne puštaju ga sve do spuštanja zavese.

Pogledajte fotografije: