Šta je volonterstvo i kako nam može pomoći u daljem razvoju?

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kako volonterstvo može doprineti našem ličnom razvoju? Saznajte u daljem tekstu…


Pojam volonter dolazi iz latinskog jezika i doslovno znači „onaj koji želi dati“. Volonterski rad je najšire definisan kao dobrovoljan i besplatan rad u korist drugih ili za opšte dobro. Ova definicija, koja je u načelu svakako istinita, u ovdašnjoj društvenoj realnosti često dovodi do reakcije „sve je to lepo i bajno, ali ja nemam ni vremena, ni novca da radim za džabe“.

Naime, volonterski rad jeste altruističkog i humanog karaktera, ali, ono što je u čitavoj priči zaista bitno je to da se volonterskim radom ne dobijaju samo njegovi kranji korisnici, već i sami akteri – volonteri.

Zakorači korak dalje! Razmišljaj van kutije. Kreni ka nedostižnom. Završi nedovršeno. Razumi nerazumljivo. Uradi nemoguće.

Dok naporno radite na polaganju ispita, možda ćete početi da sanjarite o tome šta biste radili tokom leta. Možda maštate o putovanju vozom kroz Evropu ili priželjkujete neku stipendiju.

Verovatnije je da ćete raditi u lokalnoj radnji. Dve nedelje ćete sticati radno iskustvo, a pritom vas neće plaćati ili ćete provoditi noći kampujući u pretrpanoj prikolici na nekom izgustiranom festivalu i to, ako imate sreće.

Međutim, da li možete da uradite nešto vredno pomena? Volontiranje u inostranstvu je industrija u razvoju, ali može biti pogubna za mlade ljude koji imaju časne namere, a koji ne znaju kako da provere da li je to što izaberu da rade etično.

Šta je zaista najlepše što volonter dobija?

Svest o tome koliko je, ne samo lepo, već lako i moguće biti dobar čovek, bez obzira gde smo rođeni i u kojim uslovima odrastamo i živimo.

Global_CItizen_program_05_2016

Foto: Global Citizen

Primenom svojih osnovnih vrednosti, a to su: solidarnost, tolerancija, ravnopravnost, mir, nenasilje i život u skladu sa prirodom, volonterizam budi i ističe ono najbolje i najlepše u čoveku. Fokus sa onog „ja, moje i naše“ se pomera na saznanje o tome šta znači biti društveno odgovorno biće, a misao o onome „šta sve ne možemo“, biva zamenjena osećajem „koliko u stvari možemo“.

Nemoj da stojiš u mestu. Pokreni se. Promeni sebe i stekni širu sliku. Global Citizen je internacionalni program volontiranja, namenjen mladim osobama kao što si ti, da rade na ličnom usavršavanju i širenju svoje kulture. Ovaj program praksi čini mreža projekata širom sveta koji se bave temama kao što su: multikulturalnost, tolerancija, edukacija mladih i širenje svesti o globalnim problemima poput ljudskih prava, edukacije i liderstva.

Sve ostale informacije možete naći na AIESEC oficijalnom sajtu ili klikom na sledeći link.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *