„Slovenski krug“ u Mostovima Balkana prevazišao sva očekivanja

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba fotografija „Slovenski krug“, autora Marka Stamatovića otvorena je u galeriji Mostovi Balkana, a broj publike bio je veoma veliki.

Inspirisan slovenskom mitologijom, Marko Stamatović je svojim fotografijama predstavljeno slovensko vidjenje ciklusa života kroz boginje godišnjih doba, kao manifestacija prirodnih pojava koje su uticale na život Starih Slovena.

Foto: Petar Miljković, Marko Stamatović

„Stvarno je bilo lepo. Ja odavno nisam video ovoliko ljudi na jednoj izložbi i zaista to nisam očekivao. Vidim da se svidelo posetiocima što znači da smo napravili nešto dobro. Mislim da smo uspeli da kroz neki umetnički prikaz predstavimo verovanja Slovena i običaje i poistovećivanje prirodnih pojava, koje nisu mogli da objasne sa nekim božanstvom“, rekao je Mrko Stamatović, autor izložbe.

Stamatović je diplomirao 2008.godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn, član ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Radovi su mu objavljivani u mnogim publikacijama i časopisima. Autor je 20 samostalnih izložbi. Trenutno radi kao profesor likovne kulture. Umetnički je direktor foto i dizajn studija „Stamatovic. Stalni je saradnik „National Geographic Srbija“ i idejni tvorac i osnivač prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji, pod nazivom“Fotorama“.

Foto: Petar Miljković, Otvaranje izložbe

„U ovo doba brzog življenja, reklama i blokbastera, oživljavanja raznih likova grčke i nordijske mitologije preto- čenih u super heroje stripova i novela, polako ali sigurno gubimo kontakt sa jednim misterioznim i magijskim svetom koji je prožimao našu prošlost i kroz tradiciju , iako neprimetno, aktivno prožima našu sadašnjost. Od Pramraka do Prajajeta, od Svaroga do Peruna, divova, patuljaka i Drveta Sveta, sve su to delovi jednog univerzuma koji je vladao životima naših predaka i koji i danas postoje u tragovima u našem svakodnevnom življenju. Osetio sam potrebu da se na neki način usudim i pokušam da kroz svoja viđenja upotpunim sliku o ovom davno zaboravljenom veličanstvenom svetu jer jedino kroz ta saznanja možemo shvatiti neverovatnu raznolikost i dubinu nečega što nazivamo kulturnim nasleđem Srba…“ (iz kataloga)

Izložba „Slovenski krug“ biće otvorena do 27. novembra.

Pogledajte fotografije: