“S Mokranjcem u svet” otvorio 13 Međunarodni festival kamernih horova

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Čast da programom “S Mokranjcem u svet” otvori ovogodišnji Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, 13 po redu, pripala je kamernom horu AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada.

Dirigentkinja hora Dunja Deurić ističe da su pre Kragujevčana program posvećen Mokranjcu imali priliku da čuju i građani u Arilju na Narodnom festivalu, a premijerno je izveden pre dve godine na “Mokranjčevim danima” na kojima je AKUD “Sonja Marinković” odneo pobedu. Reakcija publike na program je burna, kaže Dunja i napominje da su utisci uvek pozitivni.

 Žao nam je što tek sada učestvujemo na festivalu, koji izuzetno poštujem i smatram da je profesor Miloje Nikolić ne samo kroz festival doprineo razvoju horske muzike i kamernih horova, kaže Dunja Deurić.

Dirigentkinja, kojoj ovo nije prvi nastup na kragujevačkom festivalu, mišljenja je da horska muzika u Srbiji nije u krizi, iako svi o tome govore.

Održavaju se festivali, horovi nastupaju, ali presudnu ulogu u očuvanju i razvoju horske muzike u Srbiji imaju mediji. Njihovi prikazi i emisije mogu da utiču da se horska muzika populariše i da zainteresuju mlade ljude da se pridruže horovima i ansamblima, ističe Dunja Deurić.

Hor AKUD “Sonja Marinković” očekuje septembraski nastup u Novom Sadu, a pripremaju se i Svetsku horsku olimpijadu koja se naredne godine održava u Belgiji.

Operska primadona, profesorka Radmila Smiljanić, inače predsednica žirija, otvorila je ovogodišnji Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala.

Ona je rekla da joj je čast da bude deo projekta i istakla da će u narednih nekoliko dana zajedno sa publikom, horistima I dirigentima uživati u deljenju I stvaranju novih emocija kroz horske izvedbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *