Ratna decenija u četrdeset kadrova

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba fotografija Imrea Saba pod nazivom „Devedesete“, posle Beograda, otvorena je i u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu.

Dokument ratne decenije kroz vizuru renomiranog fotografa Saba predstavljen je na četrdeset fotografija nastalih na područjima ratišta u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, uz događaje koji su se istovremeno dešavali i u Beogradu.

„Jako mi je drago što sam u Kragujevcu i što mogu da imam tu izložbu. Drago mi je što je sve prošlo u miru, pošto kod ovakvih izložbi reakcije su uvek različite, ponekad i neobične, ali sada je sve prošlo kako treba. Ipak, bilo je manje publike u odnosu na izložbu u Beogradu“, rekao je Imre Sabo.

Kao i u ranijim razgovorima, Imre je istakao da sebe ne smatra ratnim reporterom, već samo, kako kaže, čovekom koji je radio svoj posao na ratnim područjima. Smatra da je za priču koja bi se ispričala preko novinske fotografije potrebno imati nos i biti dovoljno blizu događaja i to je upravo ono što, pored i danas aktuelnih tema, čini njegove fotografije značajnim, odnosno zaleđenim trenucima kao svedocima burnih dešavanja. Izložbu u Kragujevcu otvorio je kragujevački fotograf Predrag Cile Mihailović.

Foto: Petar Miljković, Otvaranje izložbe

Imre Sabo se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf od 1980. godine, najpre u redakciji Ilustrovane politike, potom veoma kratko u dnevnom listu Politika, pa u redakciji nedeljnika Intervju i NIN-u do 1995. kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U međuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic Njuz i u agenciji FoNet. Član je ULUPUDS-a od 1985. godine, a danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Pogledajte fotografije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *