Prva prestonica Srbije proslavila dan grada

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kao i svake godine Kragujevčani obeležavaju Đurđevdan, svoju gradsku slavu. Međutim, ove godine je to bilo nešto drugačije. U okviru proslave Dana grada, a ujedno obeležavanja 200 godina od proglašenja prve prestonice moderne Srbije, po tradiciji je održan veliki Đurđevdanski karneval, kao i niz kraćih muzičkih nastupa koji su Kragujevčani spremili za svoje Kragujevčane.

Ove godine, pod sloganom Kragujevac – moj glavni grad, tradicionalnom dečijem karnevalu pridružile su se značajne državne i gradske institucije, kao i mnogi preduzetnici i udruženja. Karneval je krenuo od Saborne crkve na čelu sa bajkerima moto kluba Smak, a iza njih su se odmah našli glumci Knjaževsko-srpskog teatra u kostimima kneza Miloša i knjeginje Milice. Kolonu su kao po običaju sačinjavali i ljubitelji Vespi i Fića, mališani iz raznih predškolskih ustanova, osnovne i srednje škole našeg grada, kao i studenti fakulteta kragujevačkog Univerziteta. Zbog jubileja grada u svečanoj povorci su se našli i članovi Vojske Srbije, Policijske uprave, Društvo dobrovoljnih vatrogasaca, predstavnici Zastave Oružja i Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć.

Karneval se kretao od Saborne crkve ka Trgu kod Krsta. Deo kolone je ostao kod Gradske uprave, gde je nastupao Veliki narodni orkestar i vokalni solisti KUD-a Abrašević. Ostatak, koji je uglavnom sačinjavala omladina, nastavio je ka Krstu. Tu su imali priliku da uživaju u  zabavnom programu i tradicionalnom izboru najbolje maske.

Uveče je kao po starom dobrom običaju održan đurđevdanski koncert, gde je u čast gradske slave i jubileja, publika imala priliku da uživa u hitovima kragujevačkih bendova. Nosilac ovog dela manifestacije je Muzički centar Kragujevac pod vodstvom Nebojše Jakovljevića. Sve izvođače pratio je Simfonijski orkestar Kragujevca na čelu sa fenomenalnim Vojkanom Radisavljevićem, tvorcem hitova Ljubav je samo reč A sad adio.

Veče je započela grupa Propaganda 117 sa svojim hitom Pristavi džezvu, a potom su nastupili ostali kragujevački bendovi: Debela Nensi, Čovek bez sluha, Istok iza,  KBO, Agata i Osvajači. Sve grupe su se predstavile sa po tri najveća hita, osim Osvajača, koji su izveli još i pesme legendarnog kragujevačkog rok sastava Smak. Kao i svke godine, pa i ove , dan grada nije mogao proći ni bez savršenog vatrometa. Na samom kraju, pred svojim sugrađanima je nastupila i pevačica Jelena Tomašević i manifestaciju zatvorila pesmom Đurđevdan.

Pogledajte fotografije: