Prljave sestre: Ironični otpor svemu što nam se dešava

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vikend za nama obeležio je niški bend Prljave sestre, koji je nastupio u Kulturnom centru UMMUS. Reč je o  rokenrol bendu, koji kroz garažni zvuk spaja uticaje rokabilija, ritma i bluza, amerikane i indi roka, koji je napravio dobru atmosferu i pokrenuo kragujevačku publiku.

Kragujevčani su imali priliku da čuju njihov prvi album, koji sviraju i promovišu na svim nastupima, kao i veći deo drugog albuma, uz nekoliko obrada popularnih pesama. Album „Prljave Sestre“ je debi izdanje istoimenog benda iz Niša, snimljeno u studiju PsyschoTherapy, proleća 2016. Žanrovski raznovrstan materijal inspirisan američkom i britanskom rokenrol scenom, sa jakim uticajima ritma i bluza, rokabilija, amerikane i indi roka, baziran je na frenetičnim bubnjevima, distorziranom basu i čvrstom, neupeglanom gitarskom zvuku, na ivici mikrofonije. Drugi album doneće, prema rečima članova nešto novo i drugačije.

Foto: Petar Miljković, Miloš Pavlović

„Pošto smo žanrovski dosta raznovrstan bend siguran sam da će drugi album biti neka drugačija vrsta priče i da će neki drugi uticaj doći do izražaja. Za sada mogu da kažem da mislim da je svirka sada opuštenija i ima više improvizacija nego na prvom albumu. Oseća se neka vrsta sazrevanja benda i što se tiče zvuka i što se tiče naše dinamike sviranja i energije koja postoji između članova benda“, rekao je Miloš Pavlović, frontmen benda.

Mnogobrojni žanrovi su jedna od glavnih karakteristika Prljavih sestara, što je na početku donosilo dosta problema i kritika, ali su članovi ostali dosledni svojoj ideji jer smatraju da je žanrovsko određivanje ograničavanje njihove spontane kreativnosti i autorskog pečata koji dodaju mešavini različitih pravaca. Svoju muziku obuhvataju terminom rokenrol, koji im ostavlja dovoljno prostora za igranje podžanrovima.

Tekstovi ovog benda su uglavnom izražavanje stava prema društvenoj stvarnosti, koje je uklopljeno sa ironijom prema negativnim pojavama i situacijama. Inspiraciju pronalaze u svakodnevnom životu, a za svoje pesme kažu da su prilično mračne što dovodi do ironije kao pokušaja pronalaženja nečeg pozitivnijeg.

„Inspiracija je u svakodnevnom životu. Uglavnom su dosta mračne teme, ali to nije neko kukanje nego više ironični otpor prema onome što nam se dešava i pokušaj da iz toga uprkos svemu izvučemo neku pozitivnu emociju za šta je ironija, po meni i stvorena – da se iz neke loše situacije izvuče nešto zanimljivo i inspirativno“, izjavio je Miloš.

Članovi benda Prljave sestre trenutno rade na materijalu za novi abum, planiraju njegovu promociju, kao i veliki broj nastupa u Srbiji, ali i u inostranstvu.

Pogledajte fotografije: