Prikaz „Igre brojeva“ izveden na Velikom školkom času

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U znak sećanja na nevino stradale građane Kragujevca i ovog 21. oktobra u Šumaricama održan je Veliki školski čas i moleban kragujevačkim novomučenicima koji je, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, služio Episkop Šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije.

Vence kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, delegacija Vlade Srbije koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zatim, ambasador Nemačke Aksel Ditman, Austrije Johanes Eigner, Rusije Aleksandar Čepurin, Palestine Mohamed Nabhan, predstavnici gradova pobratima i drugi.

Na Velikom školskom času izveden je dramski prikaz “Igre brojeva“ književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače.

“To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda“, istakao je režiser Misirača.

Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas“ u Spomen – parku Šumarice održana je u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.

Pogledajte fotografije: