Premijerno prikazan dokumentarni film „O knjazu i gradu“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Dokumentarni film „O knjazu i gradu – Kragujevac prestonica Srbije 1818 – 1841“, autora Dejana Đusića, u produkciji Iris cam, premijerno je predstavljen kragujevačkoj publici u Konaku kneza Mihaila.

Foto: Petar Miljković, Dejan Đusić

Želja autora je bila da polusatnim filmom na jedan drugačiji način osvetli prestoni period Kragujevca, da istakne nešto novo što do sada nismo znali.

Sagovornici u filmu su istoričari iz Istorijskog instituta u Beogradu Aleksandra Vuletić i Radomir J. Popović, zatim istoričar Slavko Stepanović iz Istorijskog arhiva Šumadije, Nenad Karamijalković etnolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Jevđa Jevđević publicista i istraživač koji se bavi ovim periodom.

 

O filmu:

Proglašenje Kragujevca za srpsu prestonicu 1818. godine bilo je nesumnjivo od prelomnog značaja za razvoj grada. Neveliko naselje, van glavnih puteva, od momenta kada je knez Miloš Obrenović odlučio, a skupština narodnih prvaka potvrdila da u njemu bude sedište samoupravne vlasti, odnosno države u nastajanju, Kragujevac počinje da doživljava svoj, nije preterano reći dramatičan preobražaj.

Pogledajte fotografije: