Premijerno izvođenje predstave „Dvesta“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Predstava „Dvesta“ Petra Mihajlovića, u režiji Jovice Pavića premijerno je izvedena u subotu na sceni Knjaževsko-srpskog teatra. U nizu ovogodišnjih manifestacija povodom obeležavanja dvestote godišnjice od kada je Kragujevac proglašen prestonicom ansambl kragujevačkog pozorišta pripremio je jednu od najzahtevnijih predstava ove sezone.

Radnik, kriminalac, političar, zločinac i dete su pet priča u jednoj predstavi, koje spajaju najznačajnije i najzanimljivije događaje tokom dva veka u jednu vremensku ravan kroz dramu prosečne srpske porodice. U tekstu koji govori o svima nama i aktuelnoj situaciji može se prepoznati Kragujevac, pa je tako ovaj komad posebno interesantan ovdašnjoj publici.

„To je jedna priča o istoriji naše budućnosti – jedna sintagma koja govori o tome da nam se sve ponavlja sa jednom nadom na kraju predstave – da je u detetu koje je zaboravljeno i sve vreme prisutno u predstavi, ali se ne vidi, budućnost. Ima tu pitanje i krvi i istorije, crvene boje u komunističkom pokretu, razni prevrati, krvoproliće, a najbolje od svega što mislim da predstava nudi dosta humora“, rekao je Jovica Pavić, reditelj.

Foto: Petar Miljković, Dvesta

U jednom vrlo uspelom žanrovskom sinkretizmu, Mihajlović je prikazao istoriju naših prostora u proteklih 200 godina na pomeren, iščašen, sarkastičan, na momente veoma duhovit, a na momente potresan i bolno otrežnjujući način. Predstava „Dvesta“ govori o nama pre i nama danas, kroz jednu „tipičnu“ srpsku porodicu koja se snalazi i pliva u svim režimima i sistemima i iz svega izlazi kao pobednik.

U predstavi „Dvesta“učestvuje više od 40 glumaca i statista. Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković, koreograf Nela Antonović i lektor Andrijana Videnović. U predstavi igra skoro ceo glumački ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Prva repriza igra se u utorak 13. marta, dok je druga repriza zakazana za 15. mart od 20 časova.

Pogledajte fotografije: