Počeo 19. Internacionalni JazzFest

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

„Remi Panossian Trio“ svojim nastupom sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru otpočeo 19. Internacionalni JazzFest u organizaciji agencije „Rekreativn DUD“, uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma i Ambasada Mađarske.

Na samom početku festival je, pored umetničkog direktra Gordana Matića, otvorio i Žan Batist, direktor Francuskog instituta za kulturu. Muzički deo večeri otvorio je „Remi Panossian Trio“, koji izvodi moderni džez, a u njihovim pesmama se pojavljuju elementi roka, hip-hopa, fanka i elektromuzike, što ih čini primamljivim velikom broju slušala različitog muzičkog ukusa.

Foto: Petar Miljković, Remi Panossian

„Bilo je veoma lepo večeras. Publika je bila vrlo entuzijastična i prijateljski nastojena, pa nam je bilo zadovoljstvo da sviramo. Posle Beograda, Kragujevac je nešto drugačiji za nas, ali nam se sviđa. Uvek volimo da upoznamo gradove u kojima sviramo“, rekao je pijanista Remi Panossian posle koncerta.

 

Nakon ovog trija iz Francuske, kojeg još čine i Maksim Delporte, kontrabasista i Frederik Petitprez, nastupio je domaći džez sastav „The Schime trio plus one“, koji se predstavio svojim autorskom muzikom, koja je pd uticajem savremenog i tradicionalnog džeza, a kragujevačka publika je imala priliku da čuje i dosta improvizacija.

Foto: Petar Miljković, Schime trio + one

Džez je najslobodniji muzički pravac sa uvek spremni prostorom za improvizacije, pa i njegov festival mora imati taj duh. Tako su organizatori kroz jam session na kraju večeri dali priliku posetiocima da se predstave muzikom i slobodno improvizuju.

Fot: Petar Miljković, Jam session

Ovogodišnji Internacionalni JazzFest traje još dva dana, a večeras će se pred publikom naći „Lukacs Miklos Cimbiozis Trio“ iz Mađarske, odnosno trio cimbaliste Mikloša Lukača i „Infinitude“, projekat sestara Ingrid i Kristin Jensen iz Kanade.

Pogledajte fotografije: