Počeo 19. Internacionalni JazzFest

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

„Remi Panossian Trio“ svojim nastupom sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru otpočeo 19. Internacionalni JazzFest u organizaciji agencije „Rekreativn DUD“, uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma i Ambasada Mađarske.

Na samom početku festival je, pored umetničkog direktra Gordana Matića, otvorio i Žan Batist, direktor Francuskog instituta za kulturu. Muzički deo večeri otvorio je „Remi Panossian Trio“, koji izvodi moderni džez, a u njihovim pesmama se pojavljuju elementi roka, hip-hopa, fanka i elektromuzike, što ih čini primamljivim velikom broju slušala različitog muzičkog ukusa.

Foto: Petar Miljković, Remi Panossian

„Bilo je veoma lepo večeras. Publika je bila vrlo entuzijastična i prijateljski nastojena, pa nam je bilo zadovoljstvo da sviramo. Posle Beograda, Kragujevac je nešto drugačiji za nas, ali nam se sviđa. Uvek volimo da upoznamo gradove u kojima sviramo“, rekao je pijanista Remi Panossian posle koncerta.

 

Nakon ovog trija iz Francuske, kojeg još čine i Maksim Delporte, kontrabasista i Frederik Petitprez, nastupio je domaći džez sastav „The Schime trio plus one“, koji se predstavio svojim autorskom muzikom, koja je pd uticajem savremenog i tradicionalnog džeza, a kragujevačka publika je imala priliku da čuje i dosta improvizacija.

Foto: Petar Miljković, Schime trio + one

Džez je najslobodniji muzički pravac sa uvek spremni prostorom za improvizacije, pa i njegov festival mora imati taj duh. Tako su organizatori kroz jam session na kraju večeri dali priliku posetiocima da se predstave muzikom i slobodno improvizuju.

Fot: Petar Miljković, Jam session

Ovogodišnji Internacionalni JazzFest traje još dva dana, a večeras će se pred publikom naći „Lukacs Miklos Cimbiozis Trio“ iz Mađarske, odnosno trio cimbaliste Mikloša Lukača i „Infinitude“, projekat sestara Ingrid i Kristin Jensen iz Kanade.

Pogledajte fotografije: