Peđa Rakićević: Kuća vam je tamo gde vam je srce

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U četvrtak, 19. maja, u Malom likovnom salonu, izložbu Peđe Rakićevića, pod nazivom „Apstraktni pejzaži“ zvanično je otvorio Vidan Papić. Tom prilikom smo sa Peđom razgovarali o tome kako su nastale slike i šta je naučio tokom dvanaestogodišnjeg boravka u Americi.


Peđa Rakićević je jedan od retkih dvokontinentalnih umetnika. Tačnije, on se razvijao i usavršavao u Evropi i Americi. Diplomirao je grafički dizajn na Akademiji umetnosti u Prištini, na kojoj je, takođe, magistrirao slikarstvo. Kasnije odlazi u Kaliforniju, gde specijalizira grafički dizajn, kao i digitalnu publikaciju.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umetničko stvaralaštvo, uključujući i UNICEF nagradu za anti-ratnu tematiku. Njegove slike se nalaze u mnogobrojnim privatnim, galerijskim i muzejskim kolekcijama, kako u Srbiji i Crnoj Gori, tako i širom sveta.

?????????????
Foto: Marija Planić – „Ružičasta konverzacija“ Peđe Rakićevića

Rakićević kaže da ga za stvaranje slika inspiriše život, sve ono što doživljava. „Sve što doživim i dotakne me, ja to prenesem na platno nekim svojim emotivnim gestovima, slikanjem, bojama, dok se na nekom krajnjem rezultatu trudim da to dovedem do nekog akademskog znanja koje posedujem u velikoj meri“ – ističe.

On dalje naglašava kako uživa u slikarstvu i zaključuje da ne zna čime bi se bavio, da nije slikar. „Ja nalazim taj svet u kome mogu da izrazim svoju emociju, svoje osećanje. Iz nekog životnog iskustva sam naučio da se lična osećanja ne mogu preneti svakom, ali na slici – da“, navodi Rakićević i dodaje: „Ako ja nisam zadovoljan svojom slikom, neću je pokazati nikom. Prvo ja moram da budem zadovoljan i potkrepljen svojim mentalnim, psihološkim, čak i fizičkim potrebama da sam izrazio momenat dešavanja u mom životu na taj način na koji sam slikao svoju sliku“.

Interesovalo nas je da li se danas bavi grafičkim dizajnom, na šta je odgovorio da svoje znanje i veštine u dizajniranju koristi prilikom kreiranja svojih kataloga i plakata. Sa druge strane, ako mu neko zatraži da kreira, kako kaže, efikasan, estetski i praktičan dizajn, to svakako ne odbija.

Budući da je 12 godina proveo u Americi, tačnije u San Francisku, pitali smo ga koliko ga je tamošnji život izmenio. „Ja jesam dvokontinentalni umetnik, ali gde god da se nađem, nikad ne mogu da pobegnem od sebe, od svojih emocija. Najbolje je da se ljudi prepuste sebi, svojim praćenjima, znanjima, ekspresijom, impulsom i od toga da prave svoj lični rukopis – autentične slike, koje će uvek biti prepoznate kao njihov rad“, objašnjava.

?????????????
Foto: Marija Planić – „Erupcija“ Peđe Rakićevića

Govoreči o životu u Americi, napravio je paralalu u umetnosti u Srbiji i u Americi, kao i u samom odnosu umetnika kod nas i u San Francisku. Kaže da je umetnost svuda umetnost, ali da postoji razlika, jer smo mi, u poređenju sa Kalifornijom, kako kaže, jedna lepa, mala država sa određenim brojem umetnika.

„U San Francisku, na primer, u 100 m2 imate deset hiljada umetnika (figurativno rečeno). To je kao jedan mali, srpski grad. Ali, tamo sam pokupio tu znatiželju i potvrdio sam sve svoje poglede na umetnost: da umetnost nije sport, nije takmičenje „ti si bolji, ja sam bolji“…, već svako radi svoje.  Svaki umetnik na svoj način prati svoju misao, uzbuđenost, procese“, uverava.

S obzirom na to da od 2012. godine ponovo živi u Srbiji, pitali smo ga zašto se vratio i da li namerava da ovde ostane. Rakićević odgovara da se u Srbiju vratio nenamerno.

„Najpre sam bio u Beogradu, pa sam jednom prilikom došao u Kragujevac da posetim familiju i upoznao jednu divnu devojku, koja je sada moja žena i sa kojom imam bebu. Znate, kuća vam je tamo gde vam je srce. Tako da sada živim u Kragujevcu i tu planiram da ostanem. Živeo sam u svetu po metropolama, gradovima, kao što su: Njujork, San Francisko, Los Anđeles, San Dijego, Sijetl, mnogo toga sam doživeo i mnogo toga nosim sa sobom, tako da je meni sada potrebna smirenost, harmonija jedne sredine kao što je Kragujevac. Posle svega želim da osetim taj miran život, gde mogu da slikam, da se posvetim porodici i da uživam u životu od svoje imaginacije“ – zaključuje Rakićević.

Autor: Marija Planić


Ekipa FotkajKG-a vas poziva da posetite izložbu Peđe Rakićevića, koja će biti otvorena u Malom likovnom salonu do 8. juna. Do tada, pogledajte fotografije sa otvaranja:

 [tz_plusgallery id=“202″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *