Otvorena izložba “Vanilla Rush” u Univerzitetskoj galeriji

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba Vanilla Rush, autorke Andrijane Danilović, svečano je otvorena  u petak, 19. oktobra, u 19 časova u Univerzitetskoj galeriji. Postavku čine slike i prostorne instalacije, a Kragujevčani će imati priliku da ovu izložbu pogledaju do 20. novembra. 

Andrijana u ovoj seriji rdova preispituje kako izgleda (samo)valorizacija žene u društvu u kojem je jedini kriterijum kojim se određuje njena vrednost – izgled. Vanilla Rush estetizuje sirotinjski glamur, ukazuje na duhovno siromaštvo i duboki provincijalizam na koji miriše naše društvo. Taj miris, gorak miris, potrebno je prekriti nečim slatkim, nečim poput vanile.

Foto: Petar Miljković, Andrijana Danilović,

„Tema kojom se najčešće bavim jeste odnos pojedinca i društva, bilo da je to neka vrsta lične dileme, unutrašnjeg cepanja sa kojim se ja borim, pa ga ilustrujem na ovaj ili onaj način. U ovom slučaju se na krajnje autoironičan način bavim preispitivanjem sopstvene pozicije kao žene u potrošačkom društvu. Tema ove izložbe nikako nije onaj sterotipni, seljački pokušaj da ja promovišem neke prave kvalitetne vrednosti. Ne! Ja se ovde bavim sobom, ali i drugim ljudima oko sebe. Nama, kao vrlo podložnim, što medijskom uticaju, što uticaju potrošačkog društva. Čini mi se da mnogo lakše i bolje razumeš stvari kad ih kroz nekakav komični ugao, u odnosu na sebe, sagledaš, pa kad se onda malo narugaš sebi imaš pravo da komentarišeš bilo koga drugog“, rekla je Andrijana Danilović o svojoj izložbi Vanilla Rush.

Andrijana Danilović, rođena je u Užicu 1989. godine. Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a doktorirala  na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U Kragujevcu se, kako sama kaže, „upecala“ na ono što je najviše zanima u umetnosti, a to su murali, sreet art. Kragujevac joj je izuzetno važan grad jer je u njemu napravila neke prve korake, u kokome je osetila da ima prostora da uči i da počne da eksperimentiše u polju koje nju interesuje. Andrijana je crtač, koji crta po svemu što joj padne šaka, počev od sitnih papirića, pa sve do fasada zgrada.

Foto: Petar Miljković, Vanilla Rush

„Danas sam ceo dan bila tužna jer sam nabrajala ljude sa kojima sam ovde studirala, a koji više nisu u Kragujevcu.  Mislila sam da će večeras samo nas troje ovde praviti žurku,ali prilično sam zadovoljna što su se ovde pojavila neka lica koja su meni vrlo draga iz tog perioda studiranja, neki novi ljudi, neki prijatelji koji su ostli tu. Tako da sam prezadovoljna večerašnjim otvaranjem izložbe“, rekla je Andrijana Danilović.

Pogledajte fotografije: