Otvorena izložba slika Vojina Milojkovića

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba pejzaža, autora Vojina Milojkovića otvorena je u Kulturnom centru UMMUS u Kragujevcu. Ovo je njegova prva samostalna izložba, koja će trajati naredne dve nedelje.

Foto: Petar Miljković, Vojin Milojković

„Vrlo sam zadovoljan i prijatno iznenađen. Do izložbe je došlo tako što sam se prijavio na konkurs za izložbe kulturnog centra ummus, ali iskreno nisam očekivao otvaranje. Ovo je moja prva konkretna faza u mom stvaralaštvu i mogu da kažem da je ovo prvi pečat i prvi autentičan momenat koji sam ostavio, a da nisam kopirao nikog drugog. Svakim danom uvek nešto drugo nalazim i u ovom trenutku sam zadovoljan, ali kako svaka ideja nastane, tako vidim i mogućnosti da se te ideje razrađuju i mislim da ću i u sledećoj fazi ostaviti slične motive, samo sa više konstrukcije“, rekao je Vojin Milojković, autor izložbe.

Koncept autora ove izložbe baziran je na stilizovanim pejzažima i arhitekture, stilizovani do geometrijskih elementarnih odnosa oblika u prostoru, teksture i kolorita. Radovi prikazuju autentični likovni izraz koji je naizgled jednostavan u formi ali slojevit, bogat i dinamičan.

Deo izloženih radova Vojina Milojkovica nastali su u toku njegovog studiranja, dok su drugi rezultat su njegovog master rada na Filološko-umetničkom fakultetu. Tema tog rada je struktura, tekstura, kolorit i oblik kao forma likovnog izraza i predstavlja umetnikovo proučavanje fundamentalnih elemenata slikarstva. Slike koje se nalaze u izložbenom prostoru su kulminacija u jednom umetniku, koji kroz različite uzore, ali i mnogo samostalnog istraživanja, pronalazi sebe. Vojinove slike pružaju mogućnost različitih tumačenja, ali ono sto je zajedničko jesu apstraktniji oblici, dok traži sebe u umetnosti i oni jasniji kada odabere svoj put. Izložba se sa stoji iz nekoliko slika iz kojih su nastala tri triptiha koje karakteriše idejna povezanost, ali mogu biti i razdvojeni.

Foto: Petar Miljković, Rad Vojina Milojkovića

Vojin Milojković rođen je u Kragujevcu 17. marta 1993. godine. Diplomirao je Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, odsek Primenjena umetnost, studijska grupa Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. Na istom smeru upisuje i završava master studije kod mentora Dr. Bojana Otaševića. Pre studiranja pohađao je osnovnu školu “Stanislav Sremčević” i srednju Turističko-ugostiteljsku „Toza Dragović“ u Kragujevcu. Svoju veliku ljubav i talenat pokazao je prema klaviru, te završava šest godina niže muzičke škole “Miloje Milojević” u Kragujevcu. Pored umetnosti, aktivno se bavi volonterizmom i aktivizmom mladih u nevladinim organizacijama.

Pogledajte fotografije: