Otvorena izložba o carskoj porodici

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“ otvorena je u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Organizovali su je Sretenjski manastir u Moskvi, Narodni muzej Kragujevac i studio Ruski Car i biće otvorena do 3. maja.

Foto: Petar Miljković, Iva Bendelja

„Ideja o izložbi U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje je nastala sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi delo i služenje poslednje ruske carske vladajuće porodice, Romanov. Poznato je da su oni pričesani liku svetitelja u srpskoj i ruskoj crkvi“, rekla je Iva Bendelja, organizator izložbe.

Izložba fotografija „U susret Ruskom Caru. Romanovi – carsko služenje“ posvećena je poslednjem Ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Pri tome su se organizatori potrudili da fotomaterijal odaberu polazeći od želje da pre svega prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit svog naroda. Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov.Izložba je tematski podeljena na črtiti celine. Prvi deo čine fotografije vojnog sižea, drugi su fotografije carice Aleksandre njenih ćerki dok neguju ranjenike u Prvom svetskom ratu, treća celina prikazuje svu lepotu carskog lika tj. to su paradni portreti u narodnim i carskom nošnjama, a u četvrtoj su fotografije iz ličnih porodičnih albuma carske porodice.

Pogledajte fotografije: