Otvorena izložba kostima po uzoru na XIX vek

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U prostorijama DKRC „Supermama“ otvorena je izložba ručno izrađenih kostima osmišljenih i kreiranih u radionici primenjene umetnosti „Modni atelje – moda po uzoru na XIX vek“.

Agencija „Supermama“ organizovala je ovaj prokelat sa ciljem da polaznike osposobi u izradi savremenog kostima po uzoru na kostim XIX veka sa područja Kragujevca, tadašnje prestonice Srbije. Na taj način, kako kažu, bilo je omogućeno unapređenje savremenog umetničkog stvaralaštva polaznika koji su bili uključeni u celokupan proces stvaranja vizuelne umetnosti, te su polaznici za protekla tri meseca prošli sve korake potrebne za izradu kostima, sve od teoretskog predavanja, skiciranja, veza, krojenja i šivenja. Organizaroei objašnjavaju da je proces podrazumevao i reviju modela za izradu profesionalnih fotografija, kao i postavljanje same izložbe. Navodi se da su novonastali kostimi aktuelizacija nekadašnjeg kostima i u potpunosti proizvod inspiracije, mašte i talenta samih polaznika.

Radionicu su vodile istoričarka Roksanda Aleksić, opisujući način života Kragujevčana  u pomenutom periodu, primenjena umetnica Maga Nikić, koja je govorila o delovima narodne nošnje, dok su kostimografkinja Alina Linkova i Irena Jovanović pomogle polaznicima da prođu kroz ceo proces stvaranja kostima, počevši od skiciranja, veza, krojenja do šivenja.

Projekat je podržan od strane Skupštine grada Kragujevca, a u realizaciji su pomogli Narodni muzej Kragujevac, Udruženje “Art mania”, butik  italianske obuće “Perfetto”,  studio “Wedding solution Serbia”, studio “Naš krojač, studio “Lolita” i dr. Izložba se 25. decembra seli u Narodnu biblioteku, gde će kostimi biti izloženi zajedno sa radinostima Udruženja „Art mania“.

 

Pogledajte fotografije:
(IZVOR: Facebook)