Otvorena izložba „Dom za nezbrinute lutke“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Likovna izložba „Dom za nezbrinute lutke“, autorke Jelene Šalinić Terzić  otvorena je danas u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu. Ova izložba je praktični deo doktorskog  projekta ove umetnice i bavi se procesom i pojmom preobražaja i igre, koji svakako u umetnosti zauzimaju poseban spoj i imaju posebnu vrednost.

„Ja sam ovde pokušala da analiziram, da istražim preobražaj  s aspekta sustreta lutke i bube i to je najupečatljiviji trenutak narativa koji se pojavljuje u slikama i u crtežima. To su u stvari predstave kompletnog  našeg života, bilo da je reč o detinjstvu, nestajanju ili odlaženju. Buba predstavlja neminovnost kraja. Jelenak je najprisutniji od svih insekata, jer je carski primerak jedne neobične prirodne lepote, likovne lepote koja me je privukla, ali i jedan sažetak misli i osećanja koja čovek gaji prema kraju i neizvesnosti preobražaja. Ta moja fascinacija  je praktično iz slike u sliku uzrokovala jednu igru  u crtežu i u slici koja još uvek traje“, rekla je autorka izložbe.

Ovo je umetnost teška za „čitanje“ iako se pojavljuju motivi koji se simbolički lako stavljaju u kontekst. Lutke simbolišu kreativnost i spontanost tj. one igrane strane života, a epitet nezbrinute pokazuje onu drugu, manje zabavnu stranu života.

„Negde je smisao doma univerzalan . Dom je u stvari umetnost šire posmatrano , a nezbrinute lutke, to su te naše ljušture koje mi ostavljamo, to smo mi sami kroz sve preobražaje koje prolazimo u toku života od detinjstva  do smrti tako da je umetnost jedna velika riznica znanja i života, a da čovek toga uopšte ni svestan. Tek kada se malo zaustavi i razmisli, ako se usudi da nasluti praktično tu veliku snagu umetnosti može da pretpostavi kolika je to riznica svega i svačega“, navela je Jelena Šalinić Terzić kao objašnjenje naziva svoje izložbe.

Iz kataloga

Slikarstvo Jelene Šalinić Terzić koliko je intimno, toliko je i ekstrovertno,, u potpunim je kontrastima, a opet ujednačeno. Na njenoj slici ili crtežu sve je podjednako važno. Ona slika u istoj meri u kojoj crta , ni u jednom likovnom segmentu ili elementu nisu zakinuti, sve je razvijeno do mere do koje je u tom trenutku umetnici bilo važno ili potrebno.

 

Pogledajte fotografije: [tz_plusgallery id=“187″]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *