Otvorena izložba DECA – Seoska nošnja i tekstil

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba DECA – seoska nošnja i tekstil, autorke Svetlane Radojković otvorena je u kući prote Miloja Barjaktarevića. Ovogodišnja izložba akcenat stavlja na originalne predmete i fotografije koje su sačuvane u fondu Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja u Kragujevcu. Do danas, sakupljeno je preko cetiri hiljade predmeta koji vuku korene iz prve polovine 20. veka, i pravi su rariteti.

Foto: Petar Miljković, Otvaranje izložbe

“Radi se o tekstilu i dečijoj nošnji isključivo iz naše zbirke. Nismo se bavili privatnim kolekcijama i fotografijama – originalnim i terenskim, koje smo skenirali na terenu u selima u okolini Kragujevca. Imali smo terensko istraživanje koje je trajalo tri godine i prikupili smo veliki broj fotografija i sada smo napravili jedan izbor, s obzirom da je ova izložba manja u odnosu na izložbe koje inače pravimo. Ona obuhvata 48 predmeta, cetiri  originalne, i devet terenskih fotografija.“, rekla je Svetlana Radojković, viši hustos  Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Na otvaranju, bilo je i reči o načinu na koji su porodice funkcionisale u to vreme, kakva je  i kolika je bila uloga dece. Napravljena je paralela između onoga što je deci bilo pristupačno u to vreme i danas, u pogledu materijalnih stvari i mogućnosti kupivine istih. Do pre samo pedesetak godina, roditelji su sami morali da se pobrinu da detetu obezbede  sve što mu je potrebno, od  šivenja garderobe preko pravljenja igračaka, dok danas, deca sve dobijaju na gotovo, i po želji.

Pogledajte fotografije: