Otvoren međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U Kragujevcu je  svečano otvoren 12. po redu Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Festival je otvorio gradski hor ,,Liceum“, zajedno sa mešovitim horom Filološko umetničkog fakulteta i trajaće sve do 24. avgusta.

“Ono što je karakteristično za ovogodišnji program jeste forma koja se zove horski teatar, a to je jedna nova forma koju je profesor Miloje Nikolić postavio na scenu u Srbiji, po uzoru na neke svetske, a možda i brodvejske predstave. Na ovogodišnjem programu su ljubavne pesme u srpskoj muzici, a napravljen je zanimljiv izbor horskih kompozicija. Horski teatar sastojaće se iz tri čina: pastorala, ekspresionizam i impresionizam. Sve ovo predstavljeno je u vidu jednog kolaža, pesme se prepliću sa elektronskom muzikom što se ovoga puta može objasniti kao jedan od  načina osavremenjavanja iste. Svaka od ove tri faze ima odredjenu tematiku vezanu za ljubav. Prva faza odnosno pastorala sugeriše naivnost , čežnju, sanjarenje i ushićenje, druga faza govori o bolu i patnji, dok je treća faza impresionistička faza zrele ljubavi, mira, stabilnosti i poverenja. Cilj je bio da se publici prikaže kako se ljubav doživljava, a ne kako  izgleda. Takođe vas pozivam da prisustvujete i ostalim koncertima na ovom festivalu.“ rekla je Katarina Stanković profesor Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Foto: Petar Miljković

U projektu pored horova učestvuje i balerina Sandra Luković, kompozitor elektronskog dela programa je Luka Čubrilo, a za rediteljsko dramaturški postupak zaduženi su Dejan Prćić i Milja Mazarak. Izvedene su kompozicije Stanislava Biničkog,  Mokranjca, Koste Manojlovića, Konstantina Babića i drugih eminentnih kompozitora.

Pokrovitelj festivala je grad Kragujevac u organizaciji sa Muzičkim centrom čiji je direktor Nebojša Jakovljević, koji je istakao da je ovaj festival od velikog kulturnog značaja ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom nivou.  Ove godine predstaviće se gosti iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Izraela, Slovačke, a  uvedene su i nagrade koje će žiri dodeljivati za najbolji programski koncept. Festival će se odrzavati na sedam različitih lokacija.

Pogledajte fotografije