Orkestar „Gvardia“ nastupio u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kamerni orkestar „Gvardia“ iz Požarevca nastupio je u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Dirigent je bila Teodora Dimitrijević, a publika je, pored klasične, imala priliku da čuje i filmsku muziku i popularnu muziku.

Na programu su bili Brams, Bize, Šostakovič, Maskanji, Kapua i Geršvin, a kasnije su usledile kompozicije iz filmova Igra prestola, Pirati sa Kariba i kum, kao i pesma Show must go on, popularne grupe Queen.

Sastav orkestra čine: Ilija Rajković, klavir, Goran Kuzmanović, bas, Saša Stojanović, bubanj, Marta Blagojević, sopran, Teodora Dimitrijević, vođa orkestra, Anja Popović, violina, Marija Dinić, Jovan Radenković, violina, Emilija Milutinović, Danica Stojanović, Nikola Damjanović, Ilija Jovanović, violončelo, Marija Stamenov, klarinet, Pavle Pavlović, Đurđa Zdravković, Miloš Jovanović, saksofon, Miša Bogdanović, Kosta Bogdanović, Veljko Tomić, Natalija Begović, truba, Marija Milić, Nora Stošić, flauta.

Orkestar „Gvardia” sledbenik je „Knjaževsko-serbske bande“, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Đurđevdan 1830. godine. Knjaževu gardu činila su 73 mladića koja su prvo bila u pešadijskoj četi i u svom sastavu imala šest dobošara. Pošto su završili požarevačku gardijsku školu, kako bi stekli elementarnu pismenost i obrazovanje, kadeti su postali gardisti 1830. godine, a godinu dana kasnije dobili su i „Knjaževsko-serbsku bandu“, formiranu od strane obrazovanog muzičara Josifa Šlezingera (1794 -1870) koji je po naredbi Miloša Obrenovića došao u Srbiju i okupio tada najbolje muzičare za ovaj sastav. Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju je Šlezinger vredno prikupljao i beležio, čiju tradiciju „Gvardia“ danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.