Održana promocija knjige „Zemlja 2.0“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu održana je promocija knjige „Zemlj 2.0“, autorke Ana Marije Grbić. O knjizi su govorili autorka i književni kritičar i teoretičar, Milomir Gavrilović. U ulozi moderatora bio Nenad Glišić.

Knjiga „Zemlja 2.0“ je poema sa snažnom dramskom i prilično narativnom strukturom. Ana Marija Grbić, poznata po svojoj poeziji, ovoga puta pokazuje da ide ka prozi. Posle promocije u Beogradu i kragujevčani su imalo priliku da se upoznaju sa ovim delom. Knjiga je izdata u okviru izdavačke kuće „Arete“.

Foto: Anastasia Engelhardt, Ana Marija Grić

„Rekla bih da sam dugo radila na knjizi, kratko sam je pisala, ali sam prošla mnogo ruku te knjige. Jezik mi je bio dosta komplikovan, pa sam i tu malo zapela i čini mi se da ovom knjigom nekako nevoljno idem u prozu, tako da mislim da je ovo jedan korak dalje ka dramatizaciji poezije, ka likovima, ka narativnosti određenih delova i to mi dosta znači, jer pišem nešto na šta nisam navikla i onda mi je zabavno. Kroz dva meni tipična lika, mislim da sam uspela da prikažem refleks jedne generacije, jer ovo nije socijalno-angažovana knjiga. Ovako mi se čini da sam dva reprezentativna uzorka jedne generacije prikazala, pa se tako stiče utisak da sam prikazala čitavu generaciju“, rekla je Ana Marija Grbić, autorka knjige.

Zemlja 2.0, pored svojih nespornih književno-umetničkih kvaliteta, važna je i zato što nas se tiče. Tiče se nas, generacije y, koja boluje od fatalne defokusiranosti, kojoj na naplatu prispevaju istorijski cehovi koji su joj u nezanemarljivoj meri prepoznatljivi tek sa distancom iz udžbenika istorije sumnjive verodostojnosti, a kamoli da je te cehove ona ikako napravila. To je generacija kojoj, za razliku od „izgubljene generacije”,„baby boomera” i generacije x, nije ostavljeno nikakvo ideološko uporište, ma koliko ono bilo podložno posprdnoj dekonstrukciji, oko kojeg bi se kako bilo koncentrisala, pa i u naporima da tu ideologiju opovrgne. Ta generacija dovezena je do jedne magnovenjske postideologije, po kojoj baulja u pokušajima da dešifruje recidive starog sveta, i najvalidniji položaj za sebe u njemu. Oni koji gorepomenuti fokus potraže u ovoj knjizi, izvesno je, neće lutati.“ Danilo Lučić

Pogledajte fotografije: