Održan prijem za nagrađene glumce kragujevačkih pozorišta

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Povodom uspeha dva kragujevačka pozorišta, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, organizovao je svečani prijem za članove njihovih ansambala.

Predstava kragujevačkog Pozorišta za decu „Basne iz senke“ na nedavno održanom Međunarodnom festivalu festivalu u Podgorici osvojila je četiri prestižne nagrade, a predstava Knjaževsko srpskog teatra „Opet plače ‘al sad od sreće“ u Kragujevac se, sa Festivala malih scena održanog u Strumici vratila sa tri glumačke nagrade.

Foto: Petar Miljković, Jelena Stojanović Patrnogić

„Za nas su ovo veoma uspešna ostvarenja, jer nas na festivalima osim publike vide i stručnjaci iz drugih zemalja, što nas selektuje za učešće na drugim međunarodnim festivalima. Drago mi je da naš rad ne prepoznaje samo naša publika, za koju najradije igramo, već u našim predstavama uživaju i deca širom sveta. To nam je nastupajući u Šangaju i Rusiji sa predstavom Basne iz senke, koja nema jezičku barijeru, pokazala reakcija publike koja je prepoznala kvalitet bez obzira na drugačije govorno područje“, rekla je Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu Kragujevac.

„Basne iz senke“ predstava je Pozorišta za decu koja je od njenog premijernog izvođenja prošle godine, učestvovala na sedam festivala i imala veliki broj gostovanja u zemlji i inostranstvu. Sa poslednjeg međunarodnog festivala koji se u septembru održao u Podgorici, predstava Basne i senke vratila se u Kragujevac sa četiri nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu i nagrade za glumačko majstorstvo, scenografiju i režiju.

Predstava Knjaževsko srpskog teatra „Opet plače, ‘al sada od sreće“, za nepunih godinu dana takođe je doživela veliki uspeh. Učestvovala je na tri međunarodna festivala i osvojila sedam nagrada u ozbiljnoj konkurencija sa teatrima iz Evrope. Ovu predstavu su ocenjivali eminentni teatrolozi evropskih zemalja.

Foto: Petar Miljković, Dragan Jakovljević

„Posebno mi je drago što smo radeći ovu predstavu oformili tim koji se malo drugačije, u odnosu na standardne načine, bavi procesom stvaranja predstava. Jednim laboratorijskim istraživačkim poslom, došli smo do potpuno nove estetike koju pokušavamo da uspostavimo u predstavama našeg teatra.  Zbog toga sa velikom lakoćom nastavljamo sa radom i na novoj predstavi Četiri brata, Radovana Tišme, čija je premijera predviđena za 30. septembar, na Kamernoj sceni“, izjavio je Dragan Jakovljević, reditelj predstave.

Pogledajte fotografije: