Niška predstava proglašena najboljom na „Zlatnoj kulisi“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa“ održan je peti put u organizaciji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra, a ovogodišnji pobednik je Akademsko pozorište SKC-a Niš sa predstavom „Mamin dašak u svemiru“.

U selekciji je bilo šest predstava, a odluku o nagradama donosili su stručni žiri u sastavu Boris Milivojević, glumac, Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra i Jelena Gojić, umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta studenata germanistike i žiri učesnika koji su činili Sanja Veljković, Milan Cerović, Petar Ščepihin, Gordana Adamov, Milica Vraneš i Nina Nedeljković.

Foto: Petar Miljković, Boris Milivojević

„Kada su me pozvali da budem predsednik stučnog žirija takmičenja amaterskih pozorišta, nisam očekivao da ću videti ovako dobre predstave kojima bi pozavideli mnogi u profesionalnim pozorištima i baš se radujem što sam imao priliku da uživam tokom ova četiri dana. Problem je bio što su predstave žanrovski neujednačene, pa kod nekih ne znamo šta da ocenjujemo – da li ideju ili celokupno rešenje ili rediteljski poduhvat. Nekada je celokupna predstava bolja, stilski ujednačenija, a sa druge strane možda imamo malo gore spakovano, ali je bolje izvođenje, tako da je bilo jako teško odlučiti šta tu da prevagne. Na kraju je prevagunlo to što sam insistirao da to bude komunikacija sa publikom i kako nešto utiče na prisutne da se smeju ili plaču i to je ono što zahteva pažnju“, rekao je glumac Boris Milivojević.

Oba žirija donela su istu odluku o najboljoj predstavi u celini i tako je ansambl Akademskog pozorišta SKC-a Niš trijumfovao sa svojim izvođenjem „Mamin dašak u svemiru“, u režiji Dušana Matejića. Tekst pisan po motivima drame „Zeko Zeko“ Kolin Sero, donosi na scenu dirljivu porodičnu priču. Ova predstava uspela je da isktinski dopre do publike, nasmeje je i rasplače, ali i sigurno ostavi utiske o kojima se razmišlja i nakon izlaska iz sale.

Foto: Petar Miljković, Petar Ščepihin

„Utisci su fenomenalni. Mi svake godine učestvujemo na Kulisi i jako mi je drago što mogu da primetim da ovaj festival raste iz godine u godinu i ovde dolaze ozbiljne predstave. Amaterizam živi u celoj Srbiji i ljudi neguju pozorište što je jako lepo i bitno“, rekao je Petar Ščepihin, član Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša.

Kao član žirija učesnika dodaje da to donosi jednu veliku čast i odgovornost, ali i da je lepa prilika da glumci amateri razmenjuju svoja znanja i iskustva.

Drugu nagradu za najbolju predstavu u celini stručni žiri je dodelio komadu „Gospodar Muva“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, a treću Akademskom pozorištu Branko Krsmanović iz Beograda i predstavi „Tanki zidovi“. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Igora Pavlovića za predstavu „Gospodar muva“. Najboljim glumcima na festivalu proglašeni su Jovana Đorđević, za ulogu Mama Zeko u predstavi „Mamin dašak u svemiru“ i Boris Dimitrijević, za ulogu Pigija u predstavi „Gospodar muva”. Tri specijalne nagrade dodeljene su predstavi „Krips“ Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca, zatim glumačkom ansamblu predstave „Gospodar muva“ i Mini Ćirić za predstavu „Tanki zidovi“.

Foto: Petar Miljković, Mamin dašak u svemiru

Žiri učesnika dodelio je nagradu za glumačku bravuru „Dragomir Bojanić Gidra” Nebojši Milosavljeviću za ulogu inspektora u predstavi „Slučaj“, Pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović” iz Rače, dok je za glumačku bravuru „Mileva Žikić” nagrada pripala Jovani Đorđević za ulogu Mame Zeko u predstavi „Mamin dašak u svemiru“.

Nakon svečane dodele nagrada, članovi Akademskog pozorišta SKC-a iz Kragujevca, u čast nagrađenih, izveli su predstavu „Peščanik“ čime je završena ovogodišnja „Zlatna kulisa“.

Pogledajte fotografije sa predstave:


Pogledajte fotografije sa dodele nagrada:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *