Na Ekonomskom fakultetu održana manifestacija “ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA”

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kreativni centar za talente A.P.MODELS, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, obeležio je jubilej – 630 godina od Kosovskog boja / VIDOVDAN,
kulturno – modnom manifestacijom pod nazivom “ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA”.

Želja nam je bila je da svoj grad krunišemo manifestacijom koja odiše tradicijom i kulturom, kao i očuvanjem kulturnog nasleđa na potpuno jedinstven i originalan način.

Događaj je okupio brojne modne i umetničke stvaraoce, koji na poseban I jedinstven način, neguju srpsku tradiciju i kulturu.
Cilj je bio da se približi značaj očuvanja kulturnog nasleđa, potpuno jedinstven duh srpskog naroda, srpska narodna nošnja i detalji koji su očuvali srpsku tradiciju i kulturu kroz vekove, u vremenu kada je kultura dotakla samo dno kulturne lestvice društva, u vremenu loših medijskih sadržaja, pogrešnih uzora i nedovoljnog informisanja.

Prateći program događaja, činila je izložba u okviru koje su predstavljeni originalni muzejski eksponati, novi modeli dizajnera, umetnički nakit unikatne filigranske izrade, kao i drugi brojni umetnički radovi ručne izrade koji karakterišu srpsku tradiciju i kulturu.
Želeli smo da ukažemo na činjenicu da kulturno nasleđe daje „živost“ modi, a moda život savremnom nasleđu. Moda predstavlja savremeni kulturni izraz jednog društva, sredstvo kulturne razmene i dijaloga. Upravo iz tog razloga na ovoj izložbi predstavljeni su neki novi modeli realizovani od strane domaćih dizajnera čija je inspiracija specijalno za ovu priliku – bila tradicija naših prostora.

Predstavili smo i najtalentovanije mlade predstavnike grada Kragujevca – članove Kreativnog centra za talente A.P.Models – nosioce srpskog kulturnog nasleđa.

Dramski performans na sceni izvelo je Pozorište mladih Pri cenru za negovanje tradicionalne kulture, Abrašević, a pored njih svi prisutni bili su u prilici da uživaju uz predivan glas vokalne solistkinje Katarine Bogdanović.

Posebna atrakcija na sceni bila modna prezentacija dve vrhunske kolekcije poznatih modnih kreatorki – Vesne Milošević – kolekcia CARICA MILICA I SJAJ MANASIJE I Nataše Župac – kolekcija AZBUKA.

Ovaj događaj, privukao je veliku pažnju, kako publike, tako I medija, pa će samim tim, special sa istoimenim nazivom manifestacije ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA , biti emitovan na preko 30 TV, širom Srbije I BiH

Zahvaljujemo se svim divnim ljudima koji su bili deo ČUVARA KULTURNOG NASLEĐA, bez kojih ne bismo uspeli da realizujemo još jednu u nizu kulturno-modnu bajku.

Pogledajte fotografije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *