Na Ekonomskom fakultetu održana manifestacija “ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA”

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kreativni centar za talente A.P.MODELS, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, obeležio je jubilej – 630 godina od Kosovskog boja / VIDOVDAN,
kulturno – modnom manifestacijom pod nazivom “ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA”.

Želja nam je bila je da svoj grad krunišemo manifestacijom koja odiše tradicijom i kulturom, kao i očuvanjem kulturnog nasleđa na potpuno jedinstven i originalan način.

Događaj je okupio brojne modne i umetničke stvaraoce, koji na poseban I jedinstven način, neguju srpsku tradiciju i kulturu.
Cilj je bio da se približi značaj očuvanja kulturnog nasleđa, potpuno jedinstven duh srpskog naroda, srpska narodna nošnja i detalji koji su očuvali srpsku tradiciju i kulturu kroz vekove, u vremenu kada je kultura dotakla samo dno kulturne lestvice društva, u vremenu loših medijskih sadržaja, pogrešnih uzora i nedovoljnog informisanja.

Prateći program događaja, činila je izložba u okviru koje su predstavljeni originalni muzejski eksponati, novi modeli dizajnera, umetnički nakit unikatne filigranske izrade, kao i drugi brojni umetnički radovi ručne izrade koji karakterišu srpsku tradiciju i kulturu.
Želeli smo da ukažemo na činjenicu da kulturno nasleđe daje „živost“ modi, a moda život savremnom nasleđu. Moda predstavlja savremeni kulturni izraz jednog društva, sredstvo kulturne razmene i dijaloga. Upravo iz tog razloga na ovoj izložbi predstavljeni su neki novi modeli realizovani od strane domaćih dizajnera čija je inspiracija specijalno za ovu priliku – bila tradicija naših prostora.

Predstavili smo i najtalentovanije mlade predstavnike grada Kragujevca – članove Kreativnog centra za talente A.P.Models – nosioce srpskog kulturnog nasleđa.

Dramski performans na sceni izvelo je Pozorište mladih Pri cenru za negovanje tradicionalne kulture, Abrašević, a pored njih svi prisutni bili su u prilici da uživaju uz predivan glas vokalne solistkinje Katarine Bogdanović.

Posebna atrakcija na sceni bila modna prezentacija dve vrhunske kolekcije poznatih modnih kreatorki – Vesne Milošević – kolekcia CARICA MILICA I SJAJ MANASIJE I Nataše Župac – kolekcija AZBUKA.

Ovaj događaj, privukao je veliku pažnju, kako publike, tako I medija, pa će samim tim, special sa istoimenim nazivom manifestacije ČUVARI KULTURNOG NASLEĐA , biti emitovan na preko 30 TV, širom Srbije I BiH

Zahvaljujemo se svim divnim ljudima koji su bili deo ČUVARA KULTURNOG NASLEĐA, bez kojih ne bismo uspeli da realizujemo još jednu u nizu kulturno-modnu bajku.

Pogledajte fotografije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *