Ministarstvo kulture i informisanja uskratilo novčana sredstva Joakim Inter Festu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Oštro protestujemo protiv odluke Komisije Ministarstva kulture i informisanja da ne dodeli ni dinar 15. Joakim Inter Festu, međunarodnom pozorišnom festivalu koji se održava u Kragujevcu, u organizaciji Knjaževsko-srpskog teatra.
S obzirom na visoki kvalitet prošlogodišnje selekcije, s obzirom na brojne koncepcijske, organizacione, strukturalne i kvalitativne promene koje su urađene u poslednjih godinu i po dana na unapređenju festivala, s obzirom na izuzetno visoke ocene prošlogodišnjeg festivala u vodećim medijima u Srbiji i regionu (Hrvatska, Rumunija, Bugarska), odluku komisije smatramo apsolutno neutemeljenom na profesionalnim kriterijumima.
Izborom Slobodana Savića, pozorišnog kritičara RTS-a i autora serijala “Čitanje pozorišta”, na mesto umetničkog direktora i selektora izvršene su korenite promene u strukturi i koncepciji Joakim Inter Festa. Od prošle godine to je festival savremenog, modernog društveno, estetski i poetički referentnog pozorišta koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv i prepoznatljiv ne samo za lokalnu zajednicu, nego u zemlji i širem regionu. Njegov koncept je evro-regionalni i temelji se na izboru predstava koje su u punom saglasju sa modernim izvođačkim pozorišnim praksama. Prošle godine na festivalu su izvedene predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije. Insistirajući na evro-regionalnom konceptu festivala selektor je uveo “nepisano” pravilo da na festivalu budu zastupljene najviše dve predstave iz Srbije, tako će biti i ove godine na jubilarnom izdanju. Prvi put od osnivanja festivala prošle godine je štampan obiman dvojezični katalog (srpski i engleski) na više od osamdeset stranica, sve strane predstave su titlovane na srpski jezik, zasedao je međunarodni žiri, urađena je revizija nagrada, urađen je nov, moderan sajt, novi total dizajn, oformljen je stalni festivalski tim, a u rad su po prvi put uključeni i volonteri iz Kancelarije za mlade Kragujevca.
Uprkos teškim okolnostima zbog epidemije Kovida-a i ove godine, za jubilarno izdanje festivala, pripremljena je selekcija vrlo kvalitetnih predstava iz zemlje i regiona (Italija, Hrvatska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija). U okviru ovogodišnjeg festivala planirana je i međunarodna konferencija “Pozorište u izolovanom društvu” na kojoj bi trebalo da učestvuju nekoliko direktora i umetničkih direktora pozorišnih festivala iz šireg regiona.
S obzirom na sve navedeno još jednom ponavljamo da je odluka Komisije Ministarstva kulture i informisanja apsolutno neutemeljena na profesionalnim i čestitim kriterijumima. U potpunosti imamo na umu nezavidnu situaciju u našoj kulturi i društvu zbog epidemije virusa, reviziju i smanjenje sredstava, ali odluka o nedodeljivanju sredstava Joakim Inter Festu je neodrživa, neargumentovana i štetna jer ukazuje na nepostojanje evaluacije pozorišnih festivala u Srbiji što će izazvati nenadoknadive posledice i vaspostaviti proizvoljnost u odlučivanju.
Dodatnu zabunu u sve ovo unosi tvrdnja jednog člana Komisije, da su članovi komisije od službenice Ministarstva dobili dopis da je Knjaževsko-srpski teatar odustao od ovogodišnjeg Joakim Inter Festa, te da nisu ni razmatrali konkursnu dokumentaciju na sastancima Komisije. To apsolutno nije tačno i o tome posedujemo zvaničnu dokumentaciju koju Vam možemo staviti na uvid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *