Marko Stamatović otvorio svoju 23. izložbu fotografija

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba „Krug“ kragujevačkog fotografa Marka Stamatovića otvorena je u kafiću Malabar u Beogradu. Organizovana u saradnji sa timom festivala Belgrade Photo Month, predstavlja dvogodišnji projekat koji za cilj ima predstavljanje staroslovenske kulture kroz proces mitološkog shvatanja smene godišnjih doba kao jedne od osnovnih manifestacija životnog ciklusa.

„Posle pet godina pauze , ponovo moja, 23.  po redu, samostalna izložba i draga po mnogo čemu. Dobri ljudi, fini, nasmejani , vreme nikad lepše a atmosfera opuštena. Moram da se prvenstveno zahvalim mom prijatelju Vukašinu Daniloviću još jednom na svemu, jer se toliko potrudio oko svih detalja da bi i institucije kojima je izlagačka delatnost primarni posao mogli da nauče po nešto o istom. Hvala mojim klincima Lazaru Stanojeviću i Petru Miljkoviću na pomoći , prelepom osoblju kafea Malabar i svim ljudima koji su došli na otvaranje“, rekao je Marko Stamatović, autor.

Otvaranje izložbe

Cela postavka je autorski rad, počev od samog koncepta i izrade kostima do gotovih fotografija. Zanimljivo je da je digitalna obrada fotografija svedena na minimum. Zbog toga su na samoj postavci, pored fotografija izloženi i autentični kostimi korišćeni u izradi ovog projekta, kao i prezentacija video materijala sa snimanja. Sama šarenolikost staroslovenske mitologije kao i misticizam koji je obavija autoru je bio dovoljan motiv da krene sa razvijanjem ovog koncepta. Ali odlučujući faktor da se Marko posveti ovom konceptu je bila činjenica da se o slovenskoj mitologiji jako malo zna. To mu je, kako kaže, dalo dovoljno prostora da može da iskaže i svoje viđenje tog sveta i upotpuni sliku o ovoj magijskoj kulturi.

Danas se može dobiti samo delimičan uvid u mnogobožačku religiju Slovena čiji koren seže u 3. milenijum pre naše ere, koji su za svaki aspekt svoga života imali po jedno Božanstvo. Izvori o verovanjima Slovena su jako oskudni i mogu se naći samo u fragmentima. Ali to ih nije sprečilo da se duboko implementiraju u običaje modernog Pravoslavlja i na taj način postanu sastavni deo našeg etnosa.

Pogledajte fotografije: