Kragujevčanima predstavljen roman „Glineni kralj“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Roman „Glineni kralj“, utorke Branke Selaković, predstavljen je sinoć u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Knjiga govori o kreiranju identiteta i smislu uspeha, uz unapred osmišljen nedostatak etike. Autorka na duhovit način govori o stereotipu „srećne porodice“, anatemi palanačkog života i drami „malog čoveka“. Za ovo delo, Branka Selaković je dobila nagradu „Miroslav Dereta“.

„Neposredan i duhovit, prepoznatljiv u karaterističnim simbolima društvene sreće i palanačkog života i procesima društvene i političke traume i drame čoveka postavljenog pred surove izbore, Glineni kralj je istinski bildungsroman o odrastanju u prećutanim istinama i pristajanjima na amoralne izbore. Jedina katarza je u susretu sa istinom bolesti jer samo se na kraju život najbolje sagledava u svim protivurečnostima i značenjima. Stilski kompaktan, sa veoma visokom i izgrađenim narativom i stilom moderne fakture ovaj roman  svakako spada u sam vrh ovdašnje književne produkcije“, (iz obrazloženja odluke žirija za dodelu nagrade „Miroslav Dereta“).

Branka Selaković Milošević je pođena 4. februara 1985. godine u Užicu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Bavi se pisanjem poezije, proze, drama, eseja. Objavila je romane „Narcisi bojeni crno“, „Kapija“ i „Ljuta sam“. Objavljuje u književnim zbornicima, antologijama poezije i proze, časopisima i sajtovima posvećenim književnosti i književnoj kritici. Njeni  radovi su zastupljeni u preko pedeset antologija i zbornika. Priče i pesme su joj prevedene na nekoliko stranih jezika: engleski, španski, indonežanski, norveški, nemački. Član je Udruženja književnika Srbije. Radi kao novinar u Radio Televiziji Srbije, Radio Beograd 1. Živi i radi u Beogradu.

Pogledajte fotografije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *