Kragujevčani otvorili „Zlatnu kulisu“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Peti festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa“,u organizaciji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra otvoren je večeras, a priliku da se u takmičarskom delu programa prvi predstavi publici imao je ansambl Dramskog studija Doma omladine sa predstavom „Creeps“.

Ovogodišnja „Zlatna kulisa“ počela je tribinom Zakulisani razgovori, a tema je bilo pozorište u savremenom društvu, kao i prepreke sa kojima se danas susreću profesionalna i amaterska pozorišta.

Prva predstava ivedena na ovogodišnjem festivalu je „Creeps“, po tekstu Lutz Hubnera, u režiji Bratislava Jankovića. Uloge tumače glumice Dramskog studija Doma omladine, Milica Vraneš, Jelena Anđelkovići Milica Jovović.

Foto: Petar Miljković, Milica Vraneš

„Mi smo veoma zadovoljni. Pripala nam je ta čast da otvorimo Zlatnu kulisu. Utisci su zaista pozitivni. Publika je lepo reagovala. Možda je čak negde bilo i malo više smeha, ali je to verovatno zbog crnog humora ili od muke, ali sve smo mi zadovoljne i kako smo odigrale predstavu, ali i Festivalom“, rekla je Milica Vraneš

Predstava „Creeps“ angažovano prikazuje vreme rijalitija, gubitak kriterijuma i sistema društvenih vrednosti. Tri tinejdžerke, u trci za mesto voditeljke televizijke emisije ne biraju sredstva da dođu do cilja, da bi se na kraju ispostavilo da se nalaze u rijaliti šou, shvatajući da su svi njihovi napori uzaludni. Uticaj medija na društvo i mladi kao posebno osetljiva grupa u tom vrtlogu predstavljaju žižu ovog komada.

Foto: Petar Miljković, Creeps

Kao prateći program Festivala, nakon predstave održan je Okrugli sto, gde su publika i učesnici imali priliku da razmene utiske. Na programu „Zlatne kulise“ sutra su predstave „Pred penzijom“, Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente i „Mamin dašak u svemiru“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša.

Odluke o najboljima donose zajedno stručni žiri, ove godine u sastavu: Boris Milivojević, pozorišni i filmski glumac, Miloš Krstović, pozorišni glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra, i Jelena Gojić, umetnički rukovodilac i pozorišni pedagog Akademskog pozorišta studenata germanistike FILUM-a i žiri učesnika koji čini po jedan član svakog od ansambala učesnika Festivala.

Pogledajte fotografije:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *