Kragujevčani osetili Ritam nereda

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Novosadski bend  Ritam nereda nastupio je posle dužeg vremena u Kragujevcu. Ovom prilikom, članovi benda predstavili su kragujevčanima svoj aktuelni album To nisi tiKao gosti, na koncertu je nastupio novosadski rok bend KolapsGitarista benda Ritam nereda, Saša Friš, pre koncerta je odgovarao na naša pitanja.

Šta ste pripremili za večeras i šta očekujete od kragujevačke publike?

Pripremili smo neku retrospektivicu. Naravno, sviraćemo i nove stvari, pošto je izašao novi album, ali su neizbežni i stari hitovi koje zna publika. Neka očekuju da ne bude kiše, a što se nas tiče daćemo maksimum, kao što to obično radimo.

Nekoliko reči o albumu koji promovišete večeras?

Trudili smo se da ovaj album bend zvukom vrati u neke ranije godine. Takavje bio odabir studija, instrumenata na kojima smo snimali, štimova i tako dalje. Baš smo gađali onako neki starinski zvuk. Dosta je neka „garaža“ varijanta i dosta je sve sirovo, a takve su i pesme. Taj neki izvorni, više rok nego pank,

Kako je situacija na političkoj sceni 90-tih uticala na razvoj benda?

Bend je bio i ostaće večita opozicija, jer da se ne lažemo ko god da dođe na vlast neće raditi za dobro naroda, nego će raditi za dobro svog džepa i mi ćemo uvek biti na prvom mestu protiv toga. Mnogo godina je prošlo, a ovde se ništa ne menja. Šatro se približavamo Evropi, a u stvari smo sve dalje i dalje od normalnog života i što se toga tiče uvek ćemo biti opozicija, a s druge strane tekstualno na novom albumu postoje politički angažovani tekstovi, ali nekako smo se više okrenuli nama samima i našoj publici kao ljudima. Znači, ima dosta nekih ličnih, emotivnih tekstova. Ima čak i ljubavnih tekstova, interpretiranih u našem fazonu.

Zašto ste se prvo probili u Evropi, pa tek onda na domaćoj sceni?

Tada je bila neka čidna situacija u državi i bila je neka drugačija muzika. U tom momentu Ritmu nereda je bilo jednostavnije da izda album u Nemačkoj nego ovde, jer u zapadno-evropskim zemljama ta pank scena ne jenjava. Izdavači koji su nas čuli su bili u fazonu „Sjajno, hajde da izdamo to“ i zato smo izašli prvo u Nemačkoj, pa tek onda ovde.

Ritam nereda je poznat kao jedan od najbeskompromisnijih bendova svoje generacije. Kako ste uspeli da ostanete dosledni sebi?

Opet da se vratim na situaciju u zemlji – ovde nije teško ostati dosledan sepi, pošto ti politika i političari večito nameću  lošu inspiraciju. Bend je u srži rokenrol bend i na prvom mestu nam je muzika, da nama bude dobro i da se mi lepo osećamo i što si iskreniji u svojoj auri i emociji, to će sve lakše dopreti do publike i lakše će te shvatiti publika. Ne možeš publiku da lažeš. Ne možeš da glumiš i foliraš. Dakle, ako si iskren publika će to da ceni i biće uz tebe mnogo godina. Na taj način smo opstali – naš bend je iskren.

Kako biste prokomentarisali domaću muzičku scenu danas?

Slična je situacija kao i na svetskoj sceni. Nikada više bendova i muzičara. Postoje mnogo bolji uslovi za bavljenje muzikom, mnogo više muzičkih kuća koje prodaju instrumente, studija i ako izuzmem bendove koji postoje već 30 ili 40 godina, nikada manje velikih bendova. Nema više Iron Maiden-a, Sex Pistols-a, AC/DC-a itd. Takvi bendovi više ne postoje. Jedan bend koji malo prkosi tome jesu Foo Fighters-i. Ovo sve ostalo, za mene je lično ništa.

Koji su dalji planovi benda?

Sledeće godine je 30 godina benda, pa imamo ideju da izbacimo neki best of, ali ne klasičan. Ideja je da ponovo snimimo neku našu set listu. Dakle da iz cele karijere odaberemo pesme i sviramo ih tako kako ih sada sviramo i da to objavimo na jednom albumu. Takođe, planiramo mnogo koncerata i sviranje na dosta festivala.

Pogledajte fotografije sa koncerta

[tz_plusgallery id=“209″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *