Kragujevački fotograf – Zoran Petrović

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Fotografija je čudesna stvar, toliko moćna da mnogi kažu da vredi i više nego hiljadu reči. Ona je poput dobre knjige, uvek iznova se može posmatrati i otkrivati nešto novo. Dobru fotografiju ne čini samo dobar fotoaparat, već i fotograf, umetnik koji unosi sopstveni pečat stvarajući moderno umetničko delo.

Jedan od takvih umetnika je i Kragujevčanin, Zoran Petrović, po zanimanju pravnik, ali čovek koji se širem auditorijumu predstavio svojim maestralnim fotografijama. Svoje interesovanje za fotografiju pokazao je davne 1977. godine kada i započinje svoje amatersko bavljenje ovim poslom. Shvativši da je upravo to njegova prava ljubav, fotografisanje postaje njegova profesija 1996. kada je započeo rad u kragujevačkom nedeljniku “Svetlost”, a potom i u dnevnim novinama “Lid”. Ovom umetniku, Kragujevac je bio mali da pokaže sav svoj talenat, pa u tom periodu istovremeno radi u nekoliko dnevnih i nedejnih novina u Srbiji poput „Svet-a“, „Ekspres politike“, „Blic-a“ i „Frankfurtskih vesti“. U periodu od 2001. do 2005. radio je u “Glasu javnosti”, a do današnjeg dana aktivni je saradnik novinske agencije “Beta”. Trenutno je zaposlen u gradskoj turističkoj organizaciji „Kragujevac“ kao medijski fotograf. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a samostalne izložbe imao je kako u Kragujevcu, tako i u Rusiji.

Ovaj poznati fotograf predstavio se kragujevačkoj publici 09.aprila u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” i tom prilikom govorio je o svojim počecima i o onome u čemu je pronalazio inspiraciju za svoje fotografije. Predstavljajući sebe i svoj rad kroz razgovor sa još jednim poznatim Kragujevčaninom – Miroslavom Mićom Turčinom, fotograf je prisutnima pokazivao svoja mala umetnička dela. Ono što je posebno privlačilo pažnju, a o čemu je i sam autor govorio jeste to da je svaka od fotografija imala svoju posebu priču. Potresne fotografije snimljene za vreme Nato agresije, fotografije sportskih manifestacija u Kragujevcu, Kragujevčani i najlepša mesta našeg grada samo su deo širokog spektra radova ovog umetnika.

Bilo je zaovoljstvo prisustvovati ovom događaju jer je autor okupljenima pokazao svu čar fotografije kao umetnosti i dokazao da svaka fotografija ima svoju priču, a da je na autoru da tu priču prikaže u najboljem svetlu i dočara je auditorijumu. Na nama je da tu priču shvatimo i pokušamo da je prenesemo i drugima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *