Kragujevački fotograf – Zoran Petrović

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Fotografija je čudesna stvar, toliko moćna da mnogi kažu da vredi i više nego hiljadu reči. Ona je poput dobre knjige, uvek iznova se može posmatrati i otkrivati nešto novo. Dobru fotografiju ne čini samo dobar fotoaparat, već i fotograf, umetnik koji unosi sopstveni pečat stvarajući moderno umetničko delo.

Jedan od takvih umetnika je i Kragujevčanin, Zoran Petrović, po zanimanju pravnik, ali čovek koji se širem auditorijumu predstavio svojim maestralnim fotografijama. Svoje interesovanje za fotografiju pokazao je davne 1977. godine kada i započinje svoje amatersko bavljenje ovim poslom. Shvativši da je upravo to njegova prava ljubav, fotografisanje postaje njegova profesija 1996. kada je započeo rad u kragujevačkom nedeljniku “Svetlost”, a potom i u dnevnim novinama “Lid”. Ovom umetniku, Kragujevac je bio mali da pokaže sav svoj talenat, pa u tom periodu istovremeno radi u nekoliko dnevnih i nedejnih novina u Srbiji poput „Svet-a“, „Ekspres politike“, „Blic-a“ i „Frankfurtskih vesti“. U periodu od 2001. do 2005. radio je u “Glasu javnosti”, a do današnjeg dana aktivni je saradnik novinske agencije “Beta”. Trenutno je zaposlen u gradskoj turističkoj organizaciji „Kragujevac“ kao medijski fotograf. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a samostalne izložbe imao je kako u Kragujevcu, tako i u Rusiji.

Ovaj poznati fotograf predstavio se kragujevačkoj publici 09.aprila u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” i tom prilikom govorio je o svojim počecima i o onome u čemu je pronalazio inspiraciju za svoje fotografije. Predstavljajući sebe i svoj rad kroz razgovor sa još jednim poznatim Kragujevčaninom – Miroslavom Mićom Turčinom, fotograf je prisutnima pokazivao svoja mala umetnička dela. Ono što je posebno privlačilo pažnju, a o čemu je i sam autor govorio jeste to da je svaka od fotografija imala svoju posebu priču. Potresne fotografije snimljene za vreme Nato agresije, fotografije sportskih manifestacija u Kragujevcu, Kragujevčani i najlepša mesta našeg grada samo su deo širokog spektra radova ovog umetnika.

Bilo je zaovoljstvo prisustvovati ovom događaju jer je autor okupljenima pokazao svu čar fotografije kao umetnosti i dokazao da svaka fotografija ima svoju priču, a da je na autoru da tu priču prikaže u najboljem svetlu i dočara je auditorijumu. Na nama je da tu priču shvatimo i pokušamo da je prenesemo i drugima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *