Izvedena duo drama o Prvom svetskom ratu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Udruženje „Biram Kragujevac“ u saradnji sa Centom za negovanje tradicije i kulture „Abašević“ obeležilo je stogodišnjicu smrti vojvode Radomira Putnika izvođenjem duo drame pod nazivom „Napred u Otadžbinu“, u režiji Ilije Stepanovića i Vladimira Đorđevića. Predstava je odigrana u Pozorištu za decu  bila je humanitarnog karaktera ( prikupljeni novac namenjen je lečenju Teodore Vranješević).

Tekst drame „Napred u Otadžbinu“ zasnovan je na svedočanstvima i pričama ratnika iz Prvog svetkog rata, koje su za izvođenje na sceni adaptirali Ilija Stepanović i Vladimir Đorđević. Uloge tumače Teodora Brzaković i Ilija Stepanović, glumci Pozorišta madih CZNTK „Abrašević“.

Priča srpskog ratnika prati sve četiri godine Velikog rata – od samog početka i velikih pobeda srpske vojke, preko Albanske golgote, do povratka u otadžbinu. Ratnikovo kazivanje isprepletano je sa poezijom koji su pisali učesnici rata, od poznatih pesnika do učesnika rata.

Foto: Petar Miljković, Predstava „Napred u Otadžbinu“

 

Udruženje „Biram Kragujevac“ obeležilo je 100 godina od smrti vojvode Radomira Putnika sa željom da sačuva uspomenu na veliku srpsku istorijsku ličnost i njegov život približi svojim sugrađanima.

Vojvoda Radomir Putnik, rođen 1847. godine u Kragujevcu, umro je pre jednog veka u Nici. Bio je tvorac moderne srpske vojke. U okviru školovanja i obuke oficira uveo je različite novine, uključujući i rešavanje taktičkih zadataka. Srpsku vojski je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u vojne poslove. U Balkanskim ratovima bio je načelnik štaba Vrhovne komande. Posle Kumanovske bitke unapređen je u čin prvog vojvode srpske vojske.

Pogledajte fotografije: