Izložba „LEGENDE ANTIČKOG TEATRA“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Slobodan Bata Nedeljković je rođen 12. marta 1952. u Novom Sadu. Posle škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu, završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu kao i postdiplomske studije. 1982 godine magistrira grafiku u beogradu dok 2009. stiče doktorat u Novom Sadu.
U nekoliko navrata bio je predstavnik Vojvodine u selekcijama ex-Jugoslavije, prvo na smotri Jugoslovenska grafika u Srednjoj i Južnoj Americi 1987-1989. Meksiko Siti, Havana, Kali, Bogota, Karkas i Lima.
Nagradjivan u više navrata. Za slikarstvo, 18. Cetinjskom salonu-1984. Za crtež, Svet oko nas, Dom JNA Beograd 1979. Za skulpturu 1977. Tomlin Slovenija…
Stvaralačka avantura Slobodana Nedeljkovića započeta je krajem sedamdesetih godina, traje tokovima jednog odista skladnog i kontinuiranog razvoja. Taj kontunuitet je započet grafičkim i crtačkim ostvarenjima bliskim tadašnjem duhu nove figuracije u kojem je Nedeljković ostvarivao zasebne temetske i plastične celine koje su se svojom angažovanjem izdvojile iz opšte atmosfere tada vladajučeg neoromantizma.

Spoj racionalnog i subjektivnog ponajbolje je realizovan u slikama i figurama svetaca, andjela i predvodnika, sa figurama koje bi da u svojoj plastičkoj konstituciji sačuvaju duhovitost, bogastvo spekulativnosti i dostojanstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *