Izložba „LEGENDE ANTIČKOG TEATRA“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Slobodan Bata Nedeljković je rođen 12. marta 1952. u Novom Sadu. Posle škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu, završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu kao i postdiplomske studije. 1982 godine magistrira grafiku u beogradu dok 2009. stiče doktorat u Novom Sadu.
U nekoliko navrata bio je predstavnik Vojvodine u selekcijama ex-Jugoslavije, prvo na smotri Jugoslovenska grafika u Srednjoj i Južnoj Americi 1987-1989. Meksiko Siti, Havana, Kali, Bogota, Karkas i Lima.
Nagradjivan u više navrata. Za slikarstvo, 18. Cetinjskom salonu-1984. Za crtež, Svet oko nas, Dom JNA Beograd 1979. Za skulpturu 1977. Tomlin Slovenija…
Stvaralačka avantura Slobodana Nedeljkovića započeta je krajem sedamdesetih godina, traje tokovima jednog odista skladnog i kontinuiranog razvoja. Taj kontunuitet je započet grafičkim i crtačkim ostvarenjima bliskim tadašnjem duhu nove figuracije u kojem je Nedeljković ostvarivao zasebne temetske i plastične celine koje su se svojom angažovanjem izdvojile iz opšte atmosfere tada vladajučeg neoromantizma.

Spoj racionalnog i subjektivnog ponajbolje je realizovan u slikama i figurama svetaca, andjela i predvodnika, sa figurama koje bi da u svojoj plastičkoj konstituciji sačuvaju duhovitost, bogastvo spekulativnosti i dostojanstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *