Izložba fotografija „Rov-Trench“ u „Mostovima Balkana“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U petak, 19. oktobra, u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana, svečano je otvorena izložba fotograija Rov-Trench, autora profesora Đorđa Odanovića. Ovu izložbu sugrađani mogu posetiti svakog dana do 5. novembra.

Prvi svetski rat tematska je okosnica nove izložbe beogradskog fotografa Đorđa Odanovića čiju je pažnju naročito privukla, danas već pomalo zaboravljena, priča o bici na Gučevu i borbi „prsa u prsa“ srpske i austrougarske vojske.

Profesor Odanović bio je na Gučevu, fotografisao je mesta, uzvisine, na kojima su srpski borci držali svoje pozicije i time delom sačuvao od zaborava Kotu 708, Eminove vode i Mačkov kamen. Đorđeve fotografije, snimnjene analagno, beleže još uvek vidljive tragove rovova na terenu planine Gučevo. Na ovoj planini, septembra 1914.godine, održana je jedna od najvećih bitaka Velikog rata. Braneći ova mesta, u trajanju od 55 dana, živote je izgubilo hiljade srpskih vojnika.

Foto: Petar Miljković, Djordje Odanović
Foto: Petar Miljković, Djordje Odanović

„Ja sam 2015.godine, u Beogradu obeležio početak Prvog svetskog rata. Ovom izložbom spominjem kraj toga rata koji će 12. novembra navršiti 100 godina. Dopala mi se ova galerija, ovaj prostor, zato što je vidljiv sa ulične strane, nov je i odlično je osvetljen. Prostor je naročito pogodan za moje fotografije snimljene analognom tehnikom i koje su crno-belog fona, game, osim jedne koja je napravljena digitalno, a to su oblaci iznad planine Gučeva. Ovde se možete upoznati sa dejstvom analogne tehnike, sve što je na ovoj izložbi snimljeno je na filmu“, rekao je Đorđe Odanović, autor izložbe Rov-Trench.

Naročitu pažnju na ovoj izložni privlači poliptih sačinjen od 56 srebrno-želatinskih fotografija. Svaka od ovih fotografija pojedinačno je snimljena iz ruke, sa jednog mesta, bez upotrebe stativa. Kako sam autor kaže, cela slika je diskretno pomerena, ali se ima opšti utisak o mestu.

Đorđe Odanović je rođen 1956. u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na katedri grafike, odsek fotografije. Član je ULUPUDS–a i ULUS–a.  Od 1989. radi kao  fotograf u Etnografskom muzeju u Beogradu, a devet godina kasnije (1998) dobija zvanje docenta katedre fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 2002. Magistrirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti kod profesora Branimira Karanovića. Od 2011. u zvanju je redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 2009., 2010., 2011.  gostujući je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a 2010. postao je umetnički direktor ARTGET galerije (fotografija), Kulturni centar, Beograd.

Pogledajte fotografije: