Izložba „Dislokacije“ – selo u Vojvodini oživljeno vizurama fotografa

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba fotografija „Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu“ otvorena je u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.

Reč je o umetničkim radovima petnaest umetnika i jednog umetničkog para, nastale za četiri godine na fotografskoj koloniji u selu Orlovat, a koji su deo kolekcije „Legata Uroša Predića”. U pitanju su afirmisani umetnici i njihove mlađe kolege: Boris Burić, Mia Ćuk, Marija Konjikušić, Andrea Palašti, di STRUKTURA, Ivan Arsenijević, Nida Aboulhosn, Ivan Petrović, Stefana Savić, Goran Micevski, Nina Todorović, Mihailo Vasiljević, Aleksandrija Ajduković, Miljan Vuletić, Nevena Popović i Denis Jeremić. Izložbu su otvorile istoričarke umetnosti i osnivači Fotografske kolonije u Orlovatu, Maida Gruden i Mara Prohaska Marković.

Foto: Petar Miljković, Maida Gruden

Pored umetnika u selu je boravila i psihološkinja Dubravka Radusinović koja je realizovala psihološko-fotografske radionice sa mladim žiteljima sela zasnovane na posmatranju i razumevanju tuđih, i kreiranju sopstvenih fotografija.

Predstavljeni radovi, realizovani u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom i kontekstom, uključuju različite aspekte fotografije kao dokumenta, arhivskog predmeta, komunikativnog sredstva, metode za istraživanje vizuelne percepcije i kulturnih konvencija. Svakodnevni život žitelja sela i došljaka, njihovo okruženje, zanimanja i interesovanja, prikazani su kroz fotografske žanrove, kaošto su pejzaž, žanrscene, portreti. Na taj način jedno selo u Vojvodini oživljeno je brojnim vizurama zasnovanim na različitim percepcijama, iskustvima i senzibilitetima umetnika.

Foto: Petar Miljković, Izložba Dislokacije

Radovi sa fotografske kolonije u Orlovatu predstavljenisu u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2015. godine u okviru izložbe Serbie: Photo i 2017. u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu. Koloniju su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Društvo zavičajaca Orlovat, Mesna zajednica Orlovat, OŠ „Uroš Predić“ Orlovat, Uruženje Kulturna periferija i žitelji Orlovata.

Izložba će u Kragujevcu biti otvorena do 18. februara 2019.

Pogledajte fotografije: