INTERVJU: „wedding“ fotograf Dušan Arsenijević Arvin

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Revolucijom fotografije i uvođenjem digitalne fotografije, pokrenula se čitava legija fotografa, ne samo profesionalaca, već i amatera, pred čijim objektivima sve ima vrednost. Fotografija, dokumentarni fenomen, ušla je u porodicu umetnosti, ali stremljenjem autorskih interesovanja, postaje instrument različitih tipova umetničke prakse. Ovom prilikom o fotografiji za FotkajKG će nam nešto više reći „wedding“ fotograf Dušan Arsenijević Arvin.

Kada ste i zašto odlučili da se bavite fotografijom?

Od 2001. godine radio sam video produkciju i uporedo fotografiju. Godine 2006. sam bio zvanični fotograf na evropskom prvenstvu u „show dance“-u. Tada sam, takođe, radio posao fotografa sa svojom ekipom kamermana i kada sam video razliku između snimka i fotografije, na kome se vidi da fotografija zabeleži momenat koji kamera nije ni videla, tada sam počeo da se bavim fotografijom.

Da li dobar i skup aparat znači i dobar fotograf?

Ne, to je apsolutna zabluda, jer u tom slučaju bi najbogatiji ljudi bili najbolji fotografi.

Koliko odricanja zahteva posao fotografa?

Zahteva dosta vremena u učenju, a samim tim traži da se odreknete slobodnog vremena koje bi potrošili u lenčarenju.

Hoteli i restorani uglavnom uslovljavaju fotografom. Kakvo je Vaše mišljenje povodom toga i da li ste napravili neki ugovor?

Ne, ja nisam napravio ugovor ni sa jednim objektom u kome se prave slavlja, niti nameravam. Moje mišljenje je da klijent ima pravo da bira svojim novcem ko će da ga fotografiše, a ne da ga neko uslovljava svojim fotografom, za čiji kvalitet ne garantuje. Moj posao se ne odnosi na fotografisanje u hotelu, tako da bez problema radim sa parovima koji me odaberu bez obzira u kom objektu prave slavlje.

Opredelili ste se za „wedding“ fotografiju. Zašto?

Zato što me klijenti najviše traže za „wedding“ fotografije. Inače radim portretnu fotografiju, porodične portrete, korporativne portrete, modnu fotografiju, ali najviše posla imam za venčanja.

555759_335352783218706_68577255_n

Foto: Dušan Arsenijević Arvin

Da li su fotografije realizovana ideja klijenata ili je to Vaša zamisao?

Što se tiče knjige venčanja, uglavnom pitam mladence da li imaju neku svoju posebnu želju. Ukoliko imaju, nju realizujem. Inače 90% je moja realizacija. Oni nemaju potrebu da razmisljaju ni o čemu drugom.

Šta se nudi na tržištu kao „Photobook“, a šta je on zapravo?

Na tržištu se nudi štampana knjiga sa nabacanim, što većim brojem fotografija koje nisu umetničko delo i to se nudi pod imenom „Wedding book“ ili „Knjiga venčanja“. „Book“, po mom mišljenju, treba da bude jedna knjiga koja sadrži zabeležene najemotivnije trenutke između tog para, a da ujedno budu umetničke fotografije.

Kako razlikovati tezgaroša od profesionalca u ovoj oblasti fotografije?

Tezgaroš će uvek da spusta cenu kako bi samo dobio vas kao klijenta, a neće voditi računa o kvalitetu fotografije. Bitan će mu biti samo broj fotografija koje će vam isporučiti. Neće poštovati dogovor koji ste napravli, kasniće, neće vam dati fotografije u velikoj rezoluciji i sledeće dve godine ćete morati od njega da kupujete fotografije, a to ćete saznati tek kada se venčanje završi.

Profesionalac će da ispuni sve što se dogovorio sa vama. Težiće da uradi što kvalitetnije fotografije. Profesionalac će imati veći broj kvalitetnijih fotografija, bez obzira na količinu isporučenog materijala.

10444455_635007459919902_6107592845355306934_n

Foto: Dušan Arsenijević Arvin

Da li ste imali neku neprijatnost tokom snimanja?

Da, imao sam. Na jednoj svadbi ostavio sam aparat sa objektivom na plastičan okrugli sto kroz koji je, po sredini, prolazio suncobran. U jednom trenutku je dunuo jak vetar, otvoren suncobran je poleteo i preturio aparat sa objektivom, a objektiv koji košta nekoliko hiljada evra je udario u kamen i oštetio se bez mogućnosti popravke.

Šta poručujete mladim fotografima?

Učite, vežbajte i razvijajte svoj stil rada i zanemarite kritike ostalih fotografa.

Autor: Aleksandra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *