Intervju: Beogradski sindikat

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Domaći hip hop sastav, Beogradski sindikat, posle mnogo najava i čekanja, obradovao je Kragujevčane svojim nastupom. Poznati po politički-angažovanim tekstovima sa jakim porukama, koje ukazuju na neke od najvećih problema našeg društva i ovoga puta su pokrenuli masu. Tom prilikom razgovarali smo sa Ognjenom Jankovićem, članom ove grupe.

Upravo ste završili svoj nastup. Kakvi su utisci?

Za festivalski nasup ovo je bilo zaista odlično. Moram da pohvalim organizaciju, ovo je očigledno postao vrhunski festival.

Većina vaših teksova govori o društvenim problemima. Da li smatrate da svojom muzikom pomažete u rešavanju tih problema?

Da, ali ne pomažemo na javnoj sceni i kao da nama dozvoljavaju. Nikada ni jedan sistem neće dozvoliti nečemu što se zove muzika ili bunt da na taj način utiče, ali sigurno utičemo na ljude, pogotovo mlade ljude, koji sede kući i slušaju muziku. Bar se mi nadamo da uspevaju da odgovore na neke probleme u životu i uspeju da nađu put iz ovog ludila u kojem smo.

Više puta ste svirali u zatvorima i kazneno-popravnim domovima. Zašto i koliko vam to znači?

To smo mi interno nazvali „Džoni Keš turneja Beogradskog sindikata“. To je jedno od najlepših iskustava koja smo imali u životu, jer te ljude niko ne posećuje, a znamo da po zatvorima mnogi slušaju „Beogradski sindikat“ i da im pomaže, pogotovo kada dođu dotle da su završili u zatvoru. Ovde postoji manir da ljudi kada odu na odsluženje neke duge kazne faktički su zaboravljeni. Mi smo hteli da pošaljemo poruku da nismo zaboravili te ljude, da svakome treba pružiti drugu šansu u životu, svako je čovek pa pogreši. Od njih smo dobili nenormalno jaku emociju gde god da smo bili – u Kruševcu, Valjevu,Beogradu… Ta energija i ta emocija je nešto što se ne dobija na koncertima sa slobodnim ljudima i to je potpuno jedan drugi segment i ja sam stvarno zahvalan što smo uopšte takvu šansu imali.

Pesma „Sistem te laže“ je podigla prilično veliku prašinu u javnosti. Da li ste ostvarili svoj cilj?

Ostvariili smo i veći cilj nego što smo mislili. Mi smo mislili da ćemo malo da zatalasamo pred izbore naše učmalo društvo , ali sve je totalno prevazišlo očekivanja. Ja se samo nadam da će ljudima ostati to u glavi i da će zapamtiti barem refren prilikom svake bitnije odluke koju budu donosili u životu.

Kakvi su vam dalji planovi?

Planiramo da završimo album i još jedan ogroman koncert u Beogradu i da još jednom obiđemo Srbiju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *