Horski zvuci Bavarske i Šumadije

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U okviru Majskih svečanosti, 24. maja, u Galeriji Narodnog muzeja održan je koncert Kragujevačkog pevačkog društva i Omladinskog kamernog hora iz Ingolštata.

Nakon zajedničkog koncerta u  Ingolštatu decembra 2017. , saradnja ova dva hora nastavljena je gostovanjem Omladinskog kamernog hora iz Ingolštata u Kragujevcu.   Pred mnogobrojnu publiku nastupilo je prvo Kragujevačko pevačko društvo, a u sjajnoj atmosferi, nakon njih, koncert su nastavili gosti iz Nemačke. Na samom kraju, na scenu su istupila oba hora i zajedno izvela tri numere. Sa scene ispraćeni su ogromnim aplauzom i oduševljenjem publike.

Publika je prihvatila tu ideju da pozdravi kragujevačke kompozitore, bar jedan deo našeg repertoara. Što se tiče naše saradnje sa nemačkim horom, ona je započeta lepim koncertom u decembru, sada su oni naši gosti ovde. Itekako planiramo da nastavimo tu saradnju. Vreme i novac su nam problem, ali naćićemo načina da to ostvarimo.

Omladinski kamerni hor iz Ingolštata od svog osnivanja, 1982. godine, ima za cilj da kod mladih ljudi probudi interes za horsku muziku. Na mnogim koncertima i takmičenjima, kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu,ovaj asambl je primio brojna priznanja i nagrade. Danas ovaj hor čini 45 članova, a vodi ga Eva-Marija Acerot.

Kragujevačko pevačko društvo mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, takođe je nosilac brojnih priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu. Na koncertu Horski zvuci Bavarske i Šumadije hor je izveo i nekoliko kompozicija lokalnih autrora, čime je započeta realizacija projekta Horsko stvaralaštvo Šumadije. Rukovodilac, ujedno i osnivač ovog hora, Đorđe Catić nam je otkrio da su pozvani na Boljšoj festival Emira Kusturice posle čega sledi period odmora, sve do septembra, kada će biti i upis novih članova.

Pogledajte fotografije: