Fotntane u Kragujevcu – DANAS I NEKADA

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Zvuk vode koja opija šetače, interesantan dizajn i poneki bačen novičić za sreću prva su asocijacija na fontane. Nekada sasvim obične, a nekada pravo malo umetničko delo fontane su oduvek privlačile i mlade i stare. Najčešća mesta sastanaka mladih parova, fontane krase mnoge svetske gradove. Barselona, Rim, Las Vegas, samo su neki od gradova u kojima srećemo monumentalna zdanja ove vrste.
Fontana je nekada bilo i u našem gradu koje su privlačile pažnju kako naših sugrađana, tako i namernika koji provode neko vreme u gradu. Nekada su to bile Fontana u centru grada, a čije naselje i danas simbolično nosi naziv „Fontana i spomen – fontana u kragujevačkom parku. „Danas se u Kragujevcu, i to na jednom od najlepših mesta nalazi jedina fontana u funkciji, doduše u dosta lošem stanju, ova fontana koja simbolično predstavlja ranjenika koji je pronašao vodu i utolio žeđ, a nosi naziv „Ranjenik“. Oko ranjenika na ostrvcetu, nalaze se glave lavova iz kojih voda izlazi jedva primetno. Fontana je smeštena u samom centru Velikog parka i nemoguće ju je zaobići gde god se uputili. Nekada su bile simboli grada, a danas samo obična građevina koja ponekad i ne obavlja svoju namensku funkciju – ulepšavanje grada.

Na nama, ali i budućim pokolenjima je da pokušamo da ovim veoma značajnim zdanjima vratimo nekadašnji izgled i sjaj. Nadamo se da će u budućnosti kragujevačke fontane opet biti mesta okupljanja i mnogih razgovora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *