Etno grupa „Trag“ iz Banja Luke nastupila u Kragujevcu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

U oviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ članovi etno grupe „Trag„, iz Banja Luke, nastupili su po prvi put pred kragujevačkom publikom i održali koncert u Knjaževsko-srpskom teatru. Tom prilikom, izveli su poznate pesme sa prostora Srbije, Balkanskog regiona, ali i iz Rusije.

U cilju promocije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji svake godine se organizuje višednevnu manifestacija koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavlja prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino, prezentuje investicione mogućnosti i kao učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine. Ovogodišnja manifestacija održana je, kroz različite programe, u Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Inđiji, Kragujevcu, Užicu, Topoli, Loznici, Kruševcu, Aranđelovcu, Kraljevu i Nišu. Kragujevčani su tada imali priliku da prvi put u svom gradu posete koncert grupe „Trag“.

Foto: Petar Miljković, „Trag“ u Knjaževsko-srpskom teatru

Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana u želji da je sačuvaju i prilbliže novim generacijama. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara.

Na repertoaru grupe nalaze se pesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, ciganska i ruska muzika. Članovi grupe kažu da ih je okupila ljubav prema narodnom stvaralaštvu, a za 15 godina svog rada snimili su dva albuma – „Zvuci Balkana“ i „Zavještanje“ i održali preko 600 koncerata širom sveta.

Pogledajte fotografije: