Emma Morton: Bol kroz muziku postaje sloboda

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Škotsko-italijanski trio Emma Morton & the Graces nastupio je u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru, u oviru svoje mini turneje po Srbiji na kojoj se trenutno nalaze. Emma Morton & the Graces je najnoviji projekat škotske kantautorke gde su joj se još priključili i bubnjar Piero Perelli i gitarista Luca Giovacchini.

Nakon konceta u Kragujevcu, Emma Morton govorila je o svojim pozitivnim utiscima iz Srbije, ali i našeg grada.

Foto: Petar Miljković, Emma Morton

„Bilo je veoma zabavno večeras. Publika je bila divna. Mislim da su ljudi u Srbiji veoma izražajni u tome kako osećaju muziku, pa se tako stvara poseban odnos između izvođača i publike, što je veoma lepo jer možemo da osetimo energiju jedni drugih. Večeras sam osetila veoma pozitivnu energiju. Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju. Sve mi se sviđa ovde, posebno hrana“, rekla je Emma Morton, kantautorka.

Kragujevačka publika imala je priliku da uživo čuje pesme sa debitantskog albuma ovog trija pod nazivom „Bitten by the Devil“. Mešanjem žanrova kao što su jazz i blues sa škotskim folkom i dijalektom, ali i snažnim tekstovima punim bola, Emma je sa svojim bendom pronašla put do publike, pevajući iskreno i otvoreno o mračnim stranama ljudske prirode.

„Ovo je prvi album sa muzičarima sa kojima sada nastupam kao trio. Ideja je muzičko mešanje različitih kultura, kao što su afro-američki jazz i blues sa škotskim folkom i ceo album je sa mojim škotskim akcentom. Pesme su ispovest o mračnoj strani ljudske prirode, ali na neki način i slavljenje toga, kao dela života i osobađanja od tog dela svakog od nas“, objasnila je Emma.

Dodaje da je ovaj trio bio veoma spontan tokom rada na svom prvom albumu i da je mešanje žanrova i povremeno pojavljivanje nekih od njih rezultat osećanja muzičara.

 

 

Foto: Petar Miljković Nastup u Kragujevcu

Emmine pesme govore o mračnim i surovim delovima života gde se kao teme pojavljuju seks, depresija, prevara, S&M i nasilje, ali i slobodi i oslobađanjem kroz jazz, koji je u kontekstsu oslobađanja od bola i nastao.

„Ono što najviše volim kod jazza je kontekst u kojem je on nastao i ta taška društvena situacija, kao i bol o kojo je peva. Lepota jazz-a i jeste u tome što je on ekspresija bola robova. U mojim pesmama, prolazim kroz sličan proces, jer pišem o onome što je najteže i najbolnije za mene. Smatram da i u mračnim stvarima, kada se iskažu kroz muziku, postoji lepota i sloboda i zato su moje pesme mračne, a bol vidim kao nešto iz čega može da stvori dobra muzika, koja zapravo predstavlja izlaz iz svega što je loše“, rekla je Emma.

 

Sastav Emma Morton & the Graces trenutno radi na pripremi svog sledećeg albuma za koji se nadaju da će biti snimljen početkom sledeće godine, pa planiraju da sledećeg leta nastave sa turnejama i promovišu svoj drugi album. Emma kaže da se nada da će biti bolji od prethodnog i ističe da je u međuvremenu naučila dosta novih stvari vezanih za muzičku produkciju, a što se tiče tekstova, nastaviće, kako kaže, da priča svoju priču.

Pogledajte fotografije: