Predstava „Dvesta“ na Teatar festu „Petar Kočić“

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Najnovija predstava Knjaževsko-srpskog teatra, praizvedba komada „Dvesta“ Petra Mihajlovića u režiji Jovice Pavića, nastupa na ovogodišnjem, 21. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.
U svom obrazloženju, selektor festivala pozorišni reditelj Marko Misirača, za predstavu Knjaževsko-srpskog teatra napisao je sledeće:
„Ova predstava donosi dva, banjalučkoj publici poznata i rado viđena autora: pisca Petra Mihajlovića, čije su dvije drame uspješno igrane na sceni banjalučkog teatra, i reditelja Jovicu Pavića, u čijim je režijama publika ovog teatra decenijama uživala. Nastala na fonu 200 godina od nastanka moderne srpske države i imenovanja grada Kragujevca u prestoni grad, predstava suočava aktere i publiku sa onim u šta se taj grad ali i ta država pretvorila i kako je zloupotrijebila i uništila svoje mitove. Gorku, sarkastičnu, punu crnog humora, ali i poezije i nade u bolje sutra, predstavu izvodi brojni i nadahnuti ansambl kragujevačkog teatra.“
Za ovogodišnji Teatar fest „Petar Kočić“, „festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda“ (kako se kaže u obrazloženju), selektor Misirača izabrao je za takmičarski deo šest predstava, a sem kragujevačke predstave, na „Petru Kočiću“ će nastupiti i: Atelje 212 iz Beograda i Sterijino pozorje iz Novog Sada („Moja ti“ Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis), Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i BEO ART iz Beograda („Anika i njena vremena“ po motivima Andrićevih pripovedaka, tekst i režija Ana Đorđević), Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba („Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana), Zvezdara teatar iz Beograda („Korešpodencija“ Borislava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića) i Narodno pozorište iz Sarajeva („Sve se nekako preživi osim smrti“ Ljubice Ostojić u režiji Dina Mustafića).
Teatar fest „Petar Kočić“ održava se od 1998. godine, krajem maja ili početkom juna u Banjaluci, a kragujevački teatar do sada je učestvovao na ovom festivalu sa predstavama „Ruženje naroda u dva dela“ Slobodana Selenića u režiji Aleksandra Lukača, „Čudo po Joakimu“ Radoslava Dorića u režiji Slavenka Saletovića, „Seobe“ Miloša Crnjanskog u režiji Pjera Valtera Polica u takmičarskom delu, te „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga u režiji Milića Jovanovića van konkurencije.