Drama „U agoniji“ izvedena u Pozorištu za decu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Drama „U agoniji“ jednog od najpoznatijih hrvatskih pisaca, Miroslava Krleže, u adaptaciji i režiji Ane Đorđević, predstavljena je kragujevačkoj publici u Pozorištu za decu. U predstavi produkcijke kuće „Beo Art 2015“ igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.

Nesrećna ljubavna priča bazirana na nesporazumu , koja krije i druga značenja skoro nikog nije ostavila ravnodušnim. Međutim, ovaj komad je bio izazov i za iskusne glumce.

Foto: Petar Miljković, Radovan Vujović

„Izdvojio bih jednu stvar koja je meni lično bila zanimljiva za rad na ovom komadu, a to je da igram jednog, da kažem oportunistu, a da ne kažem političara, za kojeg mislim da dosta liči na ljude koje danas možemo da vidimo na tv-u. Jedan čovek koji ne preza ni od čega da bi došao do onoga što želi, koji je jedna potpuna moralna ruina, beskrupulozni lažov, koji manipuliše i iskorićava ljude oko sebe da bi došao do neke lične koristi. To je meni lično bilo zanimljivo, kao glumcu, da tumačim jedan takav lik i da pokušam da nađem inspiraciju u današnjim političarima koji nas okružuju“, rekao je glumac, Radovan Vujović.

Slavna Krležina drama, deo trilogije o Glembajevima, predstavljena je kao ćestok sukob troje ljudi. U njenoj srži je nesrećna ljudska sudbina koju nemilosrdno melju društvene konvencije, političke promene, kao i intimne nesreće. Rediteljka Krležu doživljava kao svetskog klasika, koji kao i svaki klasik treba da prođe kroz određeni filter, a ona je adaptacijom teksta, odbacivanjem prvog i spajanjem drugog i trećeg čina. Govorivši o najtežem segmentu ove predstave,glumci podsećaju na specifičan jezik kojim je Krleža pisao. To je jezik koji se razlikuje od današnjeg hrvatskog, sa dosta Krležinih reči.

Pogledajte fotografije: