Drama „U agoniji“ izvedena u Pozorištu za decu

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Drama „U agoniji“ jednog od najpoznatijih hrvatskih pisaca, Miroslava Krleže, u adaptaciji i režiji Ane Đorđević, predstavljena je kragujevačkoj publici u Pozorištu za decu. U predstavi produkcijke kuće „Beo Art 2015“ igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.

Nesrećna ljubavna priča bazirana na nesporazumu , koja krije i druga značenja skoro nikog nije ostavila ravnodušnim. Međutim, ovaj komad je bio izazov i za iskusne glumce.

Foto: Petar Miljković, Radovan Vujović

„Izdvojio bih jednu stvar koja je meni lično bila zanimljiva za rad na ovom komadu, a to je da igram jednog, da kažem oportunistu, a da ne kažem političara, za kojeg mislim da dosta liči na ljude koje danas možemo da vidimo na tv-u. Jedan čovek koji ne preza ni od čega da bi došao do onoga što želi, koji je jedna potpuna moralna ruina, beskrupulozni lažov, koji manipuliše i iskorićava ljude oko sebe da bi došao do neke lične koristi. To je meni lično bilo zanimljivo, kao glumcu, da tumačim jedan takav lik i da pokušam da nađem inspiraciju u današnjim političarima koji nas okružuju“, rekao je glumac, Radovan Vujović.

Slavna Krležina drama, deo trilogije o Glembajevima, predstavljena je kao ćestok sukob troje ljudi. U njenoj srži je nesrećna ljudska sudbina koju nemilosrdno melju društvene konvencije, političke promene, kao i intimne nesreće. Rediteljka Krležu doživljava kao svetskog klasika, koji kao i svaki klasik treba da prođe kroz određeni filter, a ona je adaptacijom teksta, odbacivanjem prvog i spajanjem drugog i trećeg čina. Govorivši o najtežem segmentu ove predstave,glumci podsećaju na specifičan jezik kojim je Krleža pisao. To je jezik koji se razlikuje od današnjeg hrvatskog, sa dosta Krležinih reči.

Pogledajte fotografije: