Untitled

Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Architecture – A Heuristic Game @ SKC

4. jula , 2017 od 8:00 pm do 11:00 pm

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba Architecture – A Heuristic Game, autora Natalije Bogdanović i Alekse Đurića biće otvorena u Galeriji SKC u utorak, 4. jula 2017. u 20h. Izložbu će otvoriti Jelena V. Atanasijević, arhitekta i docent na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost Filološko-umetničkog fakulteta, studijski program Unutrašnja arhitektura. Publika će izložbu moći da pogleda do 31. jula 2017.

Architecture – A Heuristic Game
Da li je projektovanje, kao prevashodno arhitektonski čin i ključno stvaralački okvir svakog arhitekte, suština arhitekture ili ono po čemu arhitektura jeste arhitektura ili postaje arhitekturom.
Izloženim radovima nameravamo da postignemo preispitivanje pozicije arhitekte kao stvaraoca u oblasti za koju se i dalje tvrdo veruje da pripada tehničkim naukama. Svakako je lako upasti u tu zamku, posebno ako se ima u vidu da arhitektura stalno preispituje svoje granice delovanja i da konačne definicije, urpkos mnogim pokušajima, nema. Zaboravlja se da je arhitektura proces, kompleksan proces – kreativni, istraživački, umetnički; podrazumeva istraživanje kroz skicu, crtež, maketu, model; zahteva različite nivoe posmatranja – od detalja, nameštaja, elemenata enterijera, objekata raznovrsnih namena, urbanog dizajna, velikih urbanističkih poteza, do planiranja čitavih gradova – podrazumeva razvijanje čitave jedne lične filozofije i stava pre nego li se krene u konkretno projektovanje. Na nju utiču istorija, politika i ideologija, sociologija, filozofija; u stvari, arhitektura je proizvod svih tih aspekata sublimiranih u materijalnom, ona reflektuje ideologiju društva, ali i arhitekte – autora. U tom procesu uspostavlja se model kako arhitekta tematizuje svoj vlastiti rad i svoj gest, kako konstruiše svoj zadatak, jer arhitektura pre svega egzistira na razini ideja, a tek onda materijalnog.
Zašto heuristička igra?
Sinonimi za Heuristic – examining, interested, interrogative, probing, prying, questioning, searching, analytical, catechistic, doubtful, fact-finding, inquisitive investigative, investigatory, nosy, outward-looking, quizzical, Socratic, speculative, studious
Heuristikom se u antičkoj Grčkoj nazivala umetnost rešavanja problema. Danas, ona predstavlja značajnu osnovu kompjuterskog rešavanja problema i pokušaja stvaranja veštačke inteligencije. U arhitekturi, ona se upotrebljava u nešto slobodnijem značenju, kao prilaz rešavanju problema koji nije isključivo kreativan niti isključivo racionalan, već oboje.
Proces projektovanja je uporna igra, baš kako bismo je danas nazvali, pronalazačka, heuristička. Kao i u svakoj igri, odgovori se često nude i pre nego što su problemi bili svesno postavljeni.

Natalija Bogdanović (Kragujevac, 1988.) Završila je osnovne i master akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Student je treće godine doktorskih akademskih studija, studijski program Arhitektura i urbanizam, na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu pod mentorstvom profesora Radivoja Dinulovića.
Od 2014. godine radi kao asistent na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu na Katedri za unutrašnju arhitekturu i industrijski dizajn. Od 2015. godine angažovana je i na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam Univerziteta u Kragujevcu.Učestvovala je na više nacionalnih i internacionalnih izložbi, konkursa i radionica. Kao član autorskog tima Nacionalne studenske sekcije, učestvovala je na Praškom kvadrijenalu 2015, na kome su srpski umetnici nagređeni “Zlatnom medaljom za uspostavljenje dijaloga”. Pored naučno – istraživačkog rada, paralelno se bavi arhitektonskim projektovanjem, dizajnom enterijera kao i različitim formatima umetničkih projekata: fotografija, grafički dizajn, ilustracija.
Jedan je od osnivača strukovnog udruženja “URBANIUM” – Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma u Kragujevcu, gde je u januaru 2017. imenovana za predsednika udruženja.

Aleksa Đurić (Kragujevac, 1988.) Oduvek zainteresovan za umetnost i dizajn, Aleksa Đurić upisuje arhitekturu na New Jersey Institute of Technology, u SAD-u, gde je i proveo petnaest godina života. Njegovi radovi često su bili nagrađivani u školi i na konkursima. Poslednji semestar studija završava u Firenci na Florence Institute of Design International. Diplomira 2012. godine i stiče zvanje master inženjer arhitekture, kao nosilac nekoliko priznanja od kojih izdvaja: medalju škole arhitekture za studenta generacije i medalju CUM LAUDE koju dodeljuje Unverzitet najboljim studentima.
Nakon završetka školovanja vraća se u Srbiju gde nastavlja da se bavi arhitektonskom praksom i upisuje master akademske studije grafičkog dizajna na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu (gde je diplomirao u julu 2015. godine). U toku studija započinje prvu start-up kompaniju koja se bavi industrijskim i grafičkim dizajnom. Sada, kao nedavno diplomirani arhitekta i grafički dizajner živi u Kragujevcu, gde sarađuje na različitim projektima sa arhitektom Natalijom Bogdanović i razvija svoja interesovanja iz oblasti umetnosti, filozofije, arhitekture i dizajna.
Od oktobra 2016. godine student je doktorskih akademskih studija na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu na smeru Arhitektura. Jedan je od osnivača strukovnog udruženja “URBANIUM” – Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma u Kragujevcu.

Detalji

Datum:
4. jula , 2017
Vreme:
8:00 pm do 11:00 pm
Događaj oznake:
, , ,

Mesto

SKC Kragujevac
Kragujevac, 34000 Serbia + Google Map