„Četiri brata“ na festivalu Joakim Vujić

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar nastupa na ovogodišnjim Susretima profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ sa predstavom „Četiri brata“, praizvedbom teksta autora Radovana Tišme u režiji Dragana Jakovljevića, saopštio je selektor festivala, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević.

U svom obrazloženju, Milosavljević je za predstavu Knjaževsko-srpskog teatra napisao sledeće:
„Kragujevačka predstava je primer rediteljski i glumački valjano pročitanog dramskog predloška, komada koji samo donekle pripada toku srpske ruralne dramske tradicije, a zapravo oštro zaseca u sve elemente društvene strukture ovdašnje stvarnosti i na primeru jedne porodice ukazujući na uzroke suštine nelagodnosti koju osećamo živeći u ovoj državi. Istovremeno, probijajući se kroz opšta mesta koja su odavno označena kao usud određen našim mentalitetom, reditelj i glumci slede pisca i na tom tragu uspevaju da iza debelih naslaga onoga što najčešće definišemo pojmom otuđenosti, otkrivaju tragove ljudskosti koja je odelala svim iskušenjima savremenog života.“

U nastavku obrazloženja, Milosavljević primećuje da su se u njegovom izboru našle „inscenacije čak četiri dramska dela savremenih domaćih autora“ što svedoči „o odluci ne malog broja ovdašnjih teatara da svoje scene otvore za dela domaćih pisaca, što je izuzetno pohvalno“.

Za ovogodišnje Susrete profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ selektor Milosavljević izabrao je za takmičarski deo sedam predstava, a sem kragujevačke predstave, na „Joakimu“ će nastupiti i: Regionalno pozorište Novi Pazar („Žak i njegov gospodar“ Milana Kundere u režiji Davida Alića), Drama srpskog Narodnog pozorišta u Prištini, sa sedištem u Gračanici („LIFT – Slobodan šou“ Jelene Bogavac u režiji Nenada Todorovića), Narodno pozorište iz Užica („Svedobro“ Stevana Vraneša u režiji Nemanje Rankovića), Puls teatar iz Lazarevca („Dom Bernarde Albe“ Lorke u režiji Bojane Lazić), Šabačko pozorište („Rubište“ Ninoslava Đorđevića u režiji Kokana Mladenovića) i Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja („Kepler 258b“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića).

Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održavaju se od 1965. godine, u maju mesecu, svake godine u drugom gradu, a organizuju ih tamošnja pozorišta. Ove godine, 54. po redu Susreti, održavaju se u Novom Pazaru.