Bend „Dža ili Bu“ zapalio kragujevački Dom omladine

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Beogradski pank rok bend, „Dža ili bu“ nastupio je posle tri godine u kragujevačkom Domu omladine. Kao i uvek podigli su publiku na noge. Ove godine, bend obeležava punih trideset godina postojanja. Tom prilikom, razgovarali smo sa pevačem, Nebojšom Sineunovićem.

Šta ste pripremili za večeras?

Sviraćemo sve s obzirom da slavimo 30 godina postojanja benda, pa smo odlučili da ove godine sviramo pesme sa svih albuma, kao neki the best of, da obuhvatimo sve od početka.

Koja je tajna opstanka benda punih trideset godina?

Prevashodno prijateljstvo između ljudi. To je najbitnija stvar. Kad ti bend postane kao porodica, to je bitno,a sve ostalo dođe i prođe, i uspesi i porazi, ali ako ste dobri kao prijatelji onda to nekako opstaje.

Koliko se razlikuje rok pank scena i prolaz bendova kada ste vi počinjali i danas?

Nama je bilo lakše u smislu da je bilo manje medija i manje informacija, znači bilo je dovoljno da se pojaviš jedanput na nekoj televiziji ili radiju i već bi svi znali da postojiš. Danas postoji milijardu informacija i mnogo je teže doći do ljudi, zato što su rasuti na hiljadu kanala i sve je to znatno teže da se medijski neki bend probije. Takođe, mislim da su se nekad bendovi više držali zajedno – nije se gledalo na to koji pravac muzike koji bend svira. Sada su se svi rastočili na hiljadu nekih pravaca i onda su ljudi počeli previše da se klasifikuju u nekom pravcu, a nekad je to sve zajedno bio rokenrol.

Koje trenutke biste izdvojili kao najteže i najlepše za bend?

Najteži trenutak je bio izlazak našeg četvrtog albuma, koji se potrefio sa bombardovanjem 1999. godine, kada su nam bili otkazani svi koncerti, jer smo dosta rada uložili u taj album i dosta smo očekivali od tog albuma, a na kraju su diskovi ostali zarobljeni u Poljskoj. Posle toga bend je prestao sa intenzivnim radom sve do 2005. godine, jer nas je to ubilo u pojam. Najbolji period je bio u vreme albuma „Strašni sud“.

Kako su celokupni događaji devedesetih uticali na bend?

Devedesete su bile teške za život, ali su bile veoma plodonosne u rokenrolu. Jako puno bendova je izašlo tada i oni postoje i danas. Bilo je teško živeti, ali su devedesete donosile kreativnost i inspiraciju.

Dalji planovi

Sada sviramo skoro svakog vikenda. Bili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, sada Kragujevac, pa Sarajevo itd. Svakog vikenda su koncerti – nekada jedan, a nekada tri, završno sa velikim koncertom u Beogradu, 28. aprila. Zatim, leto i festivali. Nastavljamo promociju albuma „Sedma sila“.

Pogledajte album sa fotografijama:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *